Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca! Plus mnóstwo przepisów wspierających jej pracę :)

1.2K

Tarczyca jest jednym z największych gruczołów wydzielania wewnętrznego u człowieka i jest zlokalizowana na przedniej części szyi. Swoim kształtem przypomina motyla i faktycznie można o niej także napisać, że podobnie jak motyl jest niezwykle wrażliwa. O tarczycę musimy dbać bo za sprawą swych hormonów, steruje ona tak naprawdę całym naszym organizmem. Dziś przybliżę Wam temat składników, które tarczyca uwielbia i które są najważniejsze dla pracy naszych hormonów. Ich poziom musi być wyrównany, aby wszystko działało w jak najlepszym porządku! 🙂 Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca! Serdecznie zapraszam do lektury i wypróbowania przepysznych przepisów wspierających pracę tarczycy 🙂

Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca!
Przepisy wspierające pracę tarczycy

JOD

Absolutnie kluczowy pierwiastek dla pracy naszej tarczycy. Można o nim napisać, że jest jej ulubionym paliwem, wykorzystywanym do produkcji tyroksyny (T4), jednego z naszych kluczowych hormonów. Warto wiedzieć, że część zaburzeń hormonalnych podyktowana jest brakiem jodu w pożywieniu! Jod ma największy wpływ na rozwój układów i narządów u płodu we wczesnych tygodniach ciąży, dlatego właśnie jadłospis kobiet ciężarnych musi być idealnie zbilansowany pod kątem tego mikroelementu. Tarczyca jest gruczołem, który gromadzi najwięcej jodu. Jeśli w obrazie USG jej rozmiar jest mały, może to jednocześnie oznaczać niewiele miejsca na magazynowanie jodu i mogą pojawić się objawy jego niedoboru. Jeśli przyszła mama ma puste magazyny jodu, to może to spowodować gorszy rozwój mózgu płodu, a następnie niższe IQ dziecka. Niedobór jodu u dzieci objawia się także gorszą zdolnością uczenia się, niższym wzrostem i słabszym rozwojem fizycznym.
Warto niestety zaznaczyć, że obecnie nawet 40% kobiet w wieku rozrodczym cierpi na niedobór jodu. Nieco lepsza sytuacja panuje w miejscowościach nadmorskich, bo tam jest sporo jodu w glebie i w powietrzu.
Pisząc o jodzie warto zaznaczyć, że w celu zapobiegania niedoborom tego pierwiastka, dodaje się go do soli i mamy na rynku sól jodowaną. Niestety ten sztucznie dodany jod nie jest produktem trwałym i łatwo się utlenia. Szacuje się, że znika nawet w 90%, zatem sól jodowana niestety nie załatwia sprawy niedoboru jodu w naszym kraju.

Jakie są najlepsze źródła jodu?

  • ryby morskie (dorsz, mintaj, makrela, flądra, śledź),
  • owoce morza,
  • algi.

Przepisy, które warto wypróbować:

CYNK

Kolejny arcyważny pierwiastek w kontekście pracy tarczycy. Jego poziom musi być optymalny, bo nawet niewielkie niedobory prowadzą do nieprzyjemnych objawów. W przypadku niedoboru cynku, możemy zaobserwować:
– uczucie zmęczenia,
– problemy z koncentracją,
– większą podatność na infekcje,
– problemy skórne,
– wypadanie włosów,
– łamliwość paznokci,
– pogorszoną tolerancję glukozy.

Zbyt wysoki poziom cynku jest również niebezpieczny!
Niedobory cynku są powszechne, ale należy także uważać na jego nadmiar. Sytuacja, kiedy mamy do czynienia z nadmiarem tego pierwiastka dotyczy przede wszystkim kobiet po 60 roku życia. Nadmiar cynku niestety podnosi ryzyko nowotworu. Może on wynikać z powszechnego spożycia wieprzowiny, drobiu, produktów zbożowych, żółtego sera, które obfitują w cynk, a których w diecie przeciętnej starszej osoby nie brakuje.

Dlaczego cynk jest tak ważny? Jaką rolę pełni w naszym organizmie?

  • bierze udział w procesie powstawania i dojrzewania plemników u mężczyzn (niedobór cynku w diecie mężczyzn jest częstą przyczyną niepłodności),
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki (bierze udział w biosyntezie oraz uwalnianiu insuliny),
  • zmniejsza toksyczne działania metali ciężkich,
  • wspiera odporność organizmu.

Jakie są najlepsze źródła cynku?

SELEN

Nie może być go ani za mało, ani za dużo, bo również jego nadmiar wiąże się z zaburzeniami odpornościowymi, hormonalnymi i metabolicznymi. Szacuje się jednak, że większość z nas ma problem z niedoborem selenu ze względu na jego niską zawartość w roślinach, wodzie i glebie.

Jaką rolę pełni selen w naszym organizmie?

  • jest niezbędny do przeprowadzenia procesów wchłaniania i wykorzystania jodu,
  • wspomaga produkcję hormonów (głównie tarczycy i przysadki),
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wywiera wpływ na działanie układu immunologicznego.
  • pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm,
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ma szczególne znaczenie w przypadku RZS, choroby Alzheimera, Parkinsona, łuszczycy),
  • ma wpływ na parametry nasienia i ruchliwość plemników,
  • wpływa korzystnie na naszą skórę, włosy i paznokcie,
  • wiąże metale ciężkie, takie jak: arsen, kadm, ołów i zmniejsza ryzyko zatrucia.

Jakie są najlepsze źródła selenu?

  • ryby (łosoś, tuńczyk),
  • wołowina,
  • jaja,
  • orzechy brazylijskie,
  • ryż.

Przepisy, które warto wypróbować:
burger wołowy z warzywami bez buły,
sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą,
omlet ryżowy z papryką, cebulką i fetą.

ŻELAZO

Żelazo jest absolutnie kluczowym mikroelementem potrzebnym do właściwego funkcjonowania całego naszego organizmu. Pisałam już o nim tutaj i tutaj (polecam nadrobić lekturę :)). Warto wiedzieć, że za niedoborem żelaza często stoją nietolerancje pokarmowe i zapalenia jelit. Jeśli ktoś przez długi czas odżywia się w sposób wysoko przetworzony, sięga po paczkowane produkty pochodzące z fabryki, to niestety w konsekwencji doprowadza do tego, że jego komórki stają się niedotlenione. Tym samym osłabiamy odporność, nasz metabolizm zwalnia, a wszelkie mikroelementy nie są wchłaniane. W efekcie pojawiają się groźne niedobory związków, które są potrzebne do produkcji hormonów. Żelazo nie ma zdolności do magazynowania, dlatego, gdy jego zapasy zostają wyczerpane, niemalże od razu zaczynamy odczuwać chroniczne zmęczenie i osłabienie funkcji poznawczych. Niedobór żelaza objawia się także zimnymi dłońmi i stopami – nawet podczas ćwiczeń i w czasie spoczynku. Aby nie doprowadzić do niedoborów żelaza kluczowe jest przede wszystkim wyeliminowanie wszelkich stanów zapalnych! Bo to właśnie stany zapalne hamują wchłanianie żelaza. Warto zatem, jak zawsze, stosować dietę o charakterze przeciwzapalnym (serdecznie polecam moje gotowe, sezonowe jadłospisy z niskim IG dostępne tutaj).

Jaką rolę pełni żelazo w naszym organizmie?

  • jest kluczowym składnikiem hemoglobiny, umożliwiającym oddychanie,
  • odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie energetycznym i termoregulacji.

Jakie są najlepsze źródła żelaza?

Przepisy, które warto wypróbować:

WITAMINA B12

Warto zauważyć, że jej niedobór dotyczy wielu osób, szczególnie osób starszych. Dlaczego? Otóż bardzo powszechne jest nadużywanie leków IPP, czyli inhibitorów pompy protonowej. Ich zadaniem jest blokowanie wydzielania się kwasów żołądkowych. Niestety wiąże się to z negatywnymi skutkami w postaci zastępowania wchłaniania witaminy B12 z pożywienia. To z kolei prowadzi do wzrostu poziomu homocysteiny, która uszkadza naczynia krwionośne. Skutek? Zwiększone ryzyko udaru lub zawału. Niedobory witaminy B12 prowadzą także do anemii i pogorszenia się odporności. Osoby, które regularnie przyjmują leki zmniejszające ilość produkowanego kwasu żołądkowego, powinny często badań poziom witaminy B12 oraz homocysteiny.

Jaką rolę pełni witamina B12 w naszym organizmie?

Witamina B12 pełni istotną rolę w przemianie węglowodanów i tłuszczów. Wspiera działanie układu pokarmowego i nerwowego.

Jakie są najlepsze źródła witaminy B12?

*Warto zaznaczyć, że witamina ta występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, a w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Żywieniowe źródła witaminy B12:

  • podroby,
  • mięso,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • żółtko jaj.

Wypróbuj:

WITAMINA D3

Chyba nikogo nie zaskoczyła jej obecność w tym zestawieniu 🙂 Witamina D może być spokojnie nazywana naszą witaminą życia! Pisałam już o niej przy okazji tego wpisu. Na niedobór tej cennej witaminy cierpią najczęściej osoby z zaburzeniami flory jelitowej, otyłością, z małą tarczycą i słabą odpornością. Jako społeczeństwo powinniśmy suplementować witaminę D w okresie jesienno-zimowym, ze względu na małe nasłonecznienie w naszym kraju. Natomiast, gdy tylko na dworze robi się coraz cieplej, powinniśmy korzystać z każdej sekundy i poddać się działaniu promieni słonecznych. Jak zawsze namawiam serdecznie do spacerów, o każdej porze dnia i każdej porze roku! 🙂 Bo zimą jednak też to słoneczko potrafi nas mile zaskoczyć, prawda? 🙂 Warto zaznaczyć, że niedobory witaminy D są zauważane wraz z wiekiem. Dlaczego? Otóż wraz z wiekiem przybywa nam tkanki tłuszczowej, i właśnie w niej część tej witaminy zostaje unieruchomiona. Nasza skóra staje się bardziej odporna na działanie promieni słonecznych i znacznie zmniejsza się jej synteza. Warto zatem dbać o swoją masę ciała w każdym wieku i być aktywnym fizycznie! 🙂

Jaką rolę pełni witamina D w naszym organizmie?

  • jest odpowiedzialna za syntezę wielu hormonów,
  • stanowi fundament dla sprawnego działania układu immunologicznego,
  • jest pomocna przy stanach depresyjnych,
  • jej prawidłowy poziom sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała,
  • pozytywnie wpływa na dobry, zdrowy sen,
  • jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia,
  • odpowiedni poziom witaminy D ma ogromne znaczenie dla profilaktyki oraz poprawy symptomów wielu różnych chorób: alergie, insulinooporność, cukrzyca, nowotwory, choroby serca, choroby układu krążenia, choroby układu nerwowego, tarczyca, Hashimoto, choroby stawów.

Jakie są najlepsze źródła witaminy D?

Aby zapobiec niedoborom witaminy D3 kluczowa jest synteza skórna, zatem w pierwszej kolejności powinniśmy jak najczęściej poddawać się działaniu promieni słonecznych. Dlatego właśnie zawsze namawiam Was do przebywania na dworze, niezależnie od pogody i niezależnie od pory roku, bo nawet zimą zdarzają się dni, kiedy promienie słonecznie przenikają przez chmurki 🙂

Żywieniowe źródła witaminy D, to:

  • ryby morskie,
  • jaja,
  • mleko i produkty mleczne,
  • mięso i podroby.

Wypróbuj:

Przeczytaj także:

Na podstawie:
– M. i H. Wilk: „Żyj w zgodzie ze swoimi hormonami”
– T. Oleszczuk: “Uspokój swoje hormony”
– T. Oleszczyk: “Czego ginekolog Ci nie powie”
– I. Wentz: “Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie”

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij