Pyszna i sycąca sałatka, która idealnie nadaje się do zapakowania w pojemnik i zabrania ze sobą do pracy. Ma aż ponad 30g białka w porcji więc nasyci nas na długo. Bardzo polecam, to jedna z moich ulubionych 🙂 Oto sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Jestem pewna, że jeśli spróbujecie ją choć raz, to na zawsze zagości w Waszej kuchni.
Składniki (2 porcje):
- tuńczyk w sosie własnym (konserwowy), 180g po odsączeniu,
- 200g czerwonej fasoli z puszki (masa netto),
- 4 ogórki konserwowe,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1/2 białej cebuli,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka dobrej jakości majonezu,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw fasolę przepłucz na sitku, a tuńczyka odsącz.
Następnie cebulkę i szczypiorek posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę.
Później wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego! 🙂
A jak jest u Was z jedzeniem sałatek? Czy występują one często w Waszej diecie, czy raczej sporadycznie? Sałatki to genialny sposób na wzbogacenie jadłospisu w cenne warzywa ale także ryby, a tym samym istotne dla zachowania zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 382 kcal
Białko: 31,3 g
Węglowodany: 34,1 g
Tłuszcz: 14,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,7 g
Ładunek glikemiczny: 12,2 (IG = 35,5)
Spróbuj także:
Chcesz schudnąć w prosty i skuteczny sposób? Koniecznie zerknij do mojego internetowego sklepu z dietami gotowymi lub rozpocznij współpracę indywidualną! Zapraszam! 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂