Połączenie jajek z warzywami nigdy mi się nie znudzi, bo zawsze smakuje wyśmienicie! Takie danie są zdrowe, proste w przygotowaniu, sycące i pełne kolorów oraz oczywiście witamin. O tym, że warzywa warto spożywać w każdym posiłku chyba każdy z nas wie 🙂 To bogactwo błonnika, witamin i składników mineralnych. Jajka z kolei, to moim zdaniem nieodłączny element zdrowej diety. Więcej na temat ich właściwości przeczytasz tutaj. Dziś czeka na Was warzywna jajecznica, która jest naprawdę przepyszna. Niezwykle aromatyczna!
Składniki (2 porcje):
- 4 jajka,
- 1 cebulka,
- 1 czerwona papryka,
- średnia cukinia,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj drobno cebulkę, a paprykę i cukinie pokrój w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i wszystko wymieszaj. Gdy już warzywa będą zarumienione, to zrób na środku patelni miejsce i wbij jajka. Smaż je i przewracaj w trakcie aby powstała jajecznica.
Smacznego! 🙂
1 PORCJA, TO:
około 286 kcal
Białko: 18,9 g
Węglowodany: 19,8 g
Tłuszcz: 15,5 g
Błonnik pokarmowy: 5,5 g
Ładunek glikemiczny: 4,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂