Warzywna jajecznica – bardzo aromatyczna i sycąca

456

Połączenie jajek z warzywami nigdy mi się nie znudzi, bo zawsze smakuje wyśmienicie! Takie danie są zdrowe, proste w przygotowaniu, sycące i pełne kolorów oraz oczywiście witamin. O tym, że warzywa warto spożywać w każdym posiłku chyba każdy z nas wie 🙂 To bogactwo błonnika, witamin i składników mineralnych. Jajka z kolei, to moim zdaniem nieodłączny element zdrowej diety. Więcej na temat ich właściwości przeczytasz tutaj. Dziś czeka na Was warzywna jajecznica, która jest naprawdę przepyszna. Niezwykle aromatyczna!

warzywna jajecznica

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka,
  • 1 cebulka,
  • 1 czerwona papryka,
  • średnia cukinia,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
warzywna jajecznica

Sposób przygotowania

Najpierw posiekaj drobno cebulkę, a paprykę i cukinie pokrój w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i wszystko wymieszaj. Gdy już warzywa będą zarumienione, to zrób na środku patelni miejsce i wbij jajka. Smaż je i przewracaj w trakcie aby powstała jajecznica.

Smacznego! 🙂

1 PORCJA, TO:
około 286kcal
Białko: 18,9g
Węglowodany: 19,8g
Tłuszcz: 15,5g
Błonnik pokarmowy: 5,5g
Ładunek glikemiczny: 4,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij