Ci, którzy mają ze mną do czynienia, mam na myśli – korzystają z moich jadłospisów, doskonale wiedzą, że orzechy i nasiona jeść trzeba, aby być zdrowym! W poniższym artykule chciałabym Wam bliżej przedstawić korzyści płynące ze spożywania poszczególnych rodzajów orzechów, zapraszam do lektury. Dowiecie się, jakie są lecznicze właściwości orzechów i nasion. Mam nadzieję, że od teraz już każdy z Was wprowadzi do swojej diety orzechy i nasiona, które bez wątpienia są bardzo zdrowe.
MIGDAŁY
- mają słodki smak i są z natury lekko rozgrzewające,
- łagodzą kaszel,
- również nawilżają jelita,
- stosowane są przy dolegliwościach płuc, w tym przy kaszlu i astmie,
- są także pomocne w przypadku suchych zaparć, które są spowodowane niedoborem płynów,
- migdały są jedynymi orzechami alkalizującymi krew, a wszelkie inne ją zakwaszają,
- według ajurwedy migdały to jeden z najlepszych rodzajów orzechów przydatnych przy tworzeniu ojas, czyli esencji, która ożywia zarówno intelekt i ducha, jak i zdolności reprodukcyjne.
NASIONA CZARNEGO SEZAMU
- wzmacniają wątrobę i nerki,
- również nawilżają jelita,
- działają jako środek ogólnie wzmacniający,
- przynoszą ulgę przy reumatyzmie, zaparciach, suchym kaszlu, a także zaburzeniach widzenia, bólu dolnej części pleców, zesztywniałych stawach, skurczach nerwowych, bólach głowy,
- są bardzo przydatne w dolegliwościach towarzyszących starości.
NASIONA CHIA
- działają nawilżająco w przypadku suchości,
- wraz z siemieniem lnianym stanowią najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych omega 3.
Wypróbuj pudding chia.
KOKOS
- działa wzmacniająco,
- działa przeciwkrwotocznie oraz uspokaja serce,
- stosowany przy osłabieniu, wyczerpaniu, krwotokach z nosa i niedożywieniu u dzieci,
- dla wegetarian jest cennym źródłem tłuszczów nasyconych.
Wypróbuj rafaello z kaszy jaglanej.
SIEMIĘ LNIANE
- ma działanie przeczyszczające i powlekające, przeciwbólowe i przeciwzapalne,
- jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które posiadają istotne właściwości wzmacniające odporność oraz oczyszczają serce i naczynia krwionośne,
- przydatne w leczeniu wielu chorób zwyrodnieniowych.
ORZECHY ZIEMNE (ARACHIDOWE)
- wpływają dobroczynnie na śledzionę-trzustkę,
- nawilżają jelita,
- działają korzystnie na żołądek,
- Uwaga! Orzechy ziemne mogą być powodem wyprysków skórnych. W dużym stopniu spowalniają także metabolizm wątroby.
Wypróbuj domowe masło orzechowe.
ORZESZKI PINIOWE
- działają korzystnie na płuca, okrężnicę i wątrobę,
- nawilżają płuca i jelita,
- działają łagodnie przeczyszczająco,
- są przydatne w leczeniu zawrotów głowy, suchego kaszlu i zaparć.
PISTACJE
- działają na wątrobę i nerki,
- oczyszczają krew,
- nawilżają jelita,
- stosowane przy zaparciach.
NASIONA DYNI I KABACZKA
- działają na okrężnicę i śledzionę-trzustkę,
- mają działanie moczopędne i robakobójcze,
- stosowane w leczeniu choroby lokomocyjnej, nudności, impotencji i powiększenia prostaty,
- są cennym źródłem cynku i kwasów tłuszczowych omega 3.
NASIONA SŁONECZNIKA
- działają korzystnie na śledzionę-trzustkę,
- nawilżają również jelita,
- są stosowane w leczeniu zaparć związanych z obecnością suchości.
ORZECH WŁOSKI
- orzechy włoskie łagodzą stany zapalne i ból,
- mają także wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3,
- nawilżają również płuca i jelita,
- również przynoszą ulgę podczas kaszlu i świszczącego astmatycznego oddechu,
- odżywiają także nerki i nadnercza oraz mózg.
Bibliografia:
Paul Pitchford: „Odżywianie dla zdrowia”
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂