Seler naciowy jest warzywem niestety wciąż mało lubianym. Rzeczywiście ma dość specyficzny smak, przez co niewiele osób ochoczo po niego sięga. A tymczasem seler naciowy stanowi świetną, niskokaloryczną i bardzo zdrową przekąskę. Idealnie także pasuje jako dodatek do sałatek czy koktajli. Zawiera wiele cennych związków, które mogą obniżyć ciśnienie krwi, a nawet zredukować ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Moim zdaniem seler naciowy powinien być stałym bywalcem w naszej diecie. Seler naciowy i jego walory zdrowotne. Kto szczególnie powinien go jeść? Zestawienie przepysznych przepisów z selerem naciowym w roli głównej! 🙂 Serdecznie zapraszam do artykułu! 🙂
Co znajdziemy w selerze naciowym?
- Apigenina, która jest flawonoidem o właściwościach przeciwzapalnych. Badania na zwierzętach potwierdzają, że może ona hamować wzrost guzów nowotworowych.
- Błonnik nierozpuszczalny, który daje uczucie sytości. Pokarmy, które są bogate w ten rodzaj błonnika są bardzo niskokaloryczne (a seler naciowy dostarcza zaledwie 14 kcal/100g), idealne dla osób odchudzających się. Błonnik nierozpuszczalny wchłania wodę i zwiększa objętość trawionej masy pokarmowej, poprawiając tym samym pracę układu pokarmowego.
- Ftalidy, czyli związki obniżające ciśnienie krwi.
Moje sposoby na seler naciowy
Osobiście bardzo lubię seler naciowy, a szczególnie w połączeniu z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Wrzucam do naczynia blendera 1-2 łodygi selera naciowego, dodaję wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, oraz wlewam około 1 szklankę ciepłej wody. Blenduję i gotowe! 🙂 Taki napój jest niezwykle odświeżający. Polecam wypróbować! 🙂
Drugim, często wykorzystywanym przeze mnie pomysłem jest maczanie słupków selera w hummusie, lub innej warzywnej paście. Tutaj znajdziecie zestawienie przykładowych przepisów na pasty 🙂
Przepisy z selerem naciowym z bloga
Na koniec zapraszam Was do wypróbowania kilka wspaniałych propozycji z uwzględnieniem selera naciowego! 🙂
- owocowy koktajl z selerem naciowym,
- sałatka z selerem naciowym i jabłkiem,
- chrupiąca sałatka z selerem naciowym – przepis jednoporcjowy,
- chrupiąca surówka obiadowa,
- zupa bolońska,
- eliksir młodości według receptury moich teściów :),
- koktajl orzeźwiająco-oczyszczający.
Przeczytaj także:
- Dlaczego warto jeść strączki? Plus 15 najlepszych strączkowych przepisów.
- 34 przepisy z cukinią w roli głównej!
Na podstawie:
“Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw”
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂