Batoniki bakaliowe z marchewką. Absolutnie przepyszne, domowe łakocie, które przygotujesz w ekspresowym tempie! :)

1.6K

Kochani, czas na słodkie, małe co nieco! 🙂 Tym razem mam dla Was batoniki bakaliowe z marchewką, które przygotujecie błyskawicznie i pewnie równie szybko znikną z foremki…:) Są przepyszne! 🙂 Dodatek marchewki to nie tylko umiejętne przemycenie warzyw, ale przede wszystkim bonusowa porcja witamin i cennego błonnika pokarmowego! Takie batoniki można przygotować w zasadzie z tego, co mamy pod ręką. Możecie użyć tych składników, które zaproponowałam, lub wymienić na inne suszone owoce lub inny rodzaj orzechów, pestek, czy nasion. Podstawą jednak jest płynny tłuszcz i miód, które po włożeniu do lodówki zwiążą nam całą masę i sprawią, że powstaną kształtne batoniki. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Batoniki bakaliowe z marchewką
Batoniki bakaliowe z marchewką
Batoniki bakaliowe z marchewką

Składniki (foremka 25x15cm; 6 batoników):

  • 1 średnia marchewka,
  • 2 łyżki płynnego miodu (tutaj o tym, co na jego temat sądzi ajurweda),
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub masła),
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 5 suszonych daktyli niesiarkowanych, bez pestek,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 8 orzechów pekan,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich.

Sposób przygotowania

Najpierw zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie suszone daktyle oraz orzechy posiekaj. Składniki wrzuć do miski. Później dodaj płynny miód oraz płynny olej kokosowy (można go wcześniej podgrzać).

Batoniki bakaliowe z marchewką

Dokładnie wymieszaj składniki wraz z cynamonem.

Batoniki bakaliowe z marchewką

Na koniec gotową masę wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę rozłóż równomiernie i dokładnie dociśnij np. za pomocą łyżki. Tak przygotowaną formę włóż do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie możesz pokroić kształtne batoniki.

Smacznego! 🙂

Gotowe batoniki można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mi udało się maksymalnie przez trzy… ale spokojnie wytrzymają dłużej, około tygodnia! 🙂

Jeden batonik to:
około 156 kcal
Białko: 1,9g
Węglowodany: 16,7g
Tłuszcz: 10,0g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 7,6

Jeśli jesteście posiadaczami mojej książki: “Słodycze bez cukru i słodzików”, to znajdziecie w niej przepis na batoniki kokosowo-jabłkowe, które również polecam! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

    1. Natalia Autor says:

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij