Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że aż 95% Polaków cierpi na niedobór witaminy D. Jednak pomimo tych zatrważających statystyk, niewiele osób robi cokolwiek aby zmienić obecną sytuację, a przede wszystkim polepszyć swój stan zdrowia. Witamina D – witamina życia. Nie bez powodu tak się o niej mówi. Wszystko, co należy o niej wiedzieć przeczytacie w tym artykule, zapraszam! 🙂
Czym jest witamina D?
Pod nazwą „witamina D” kryje się grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steoridowych organicznych związków chemicznych, które wywierają wielostronne działanie fizjologiczne.
Największe znaczenie mają dwie formy witaminy D: D2 oraz D3.
- D2, czyli ERGOKALCYFEROL – występuje naturalnie w roślinach,
- D3, czyli CHOLEKALCYFEROL – występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych.
Jakie funkcje pełni witamina D w naszym organizmie?
– stanowi fundament dla sprawnego działania układu immunologicznego,
– zwiększa odporność organizmu i tym samym zapobiega infekcjom,
– jest pomocna przy stanach depresyjnych,
– zmniejsza apetyt i sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała,
– poprawia koncentrację i pamięć,
– pozytywnie wpływa na dobry, zdrowy sen,
– niweluje dolegliwości związane z syndromem przewlekłego zmęczenia,
– jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia (tutaj konieczna jest również witamina K, znajdziemy ją w zielonych warzywach i kiszonkach),
– odpowiedni poziom witaminy D ma ogromne znaczenie dla profilaktyki oraz poprawy symptomów wielu różnych chorób: alergie, insulinooporność, cukrzyca, nowotwory, choroby serca, choroby układu krążenia, choroby układu nerwowego, schorzenia tarczycy, Hashimoto, choroby stawów.
Jak sprawdzić, czy jesteśmy w grupie 95% Polaków cierpiących na deficyt witaminy D?
Wystarczy udać się do najbliższego laboratorium i oznaczyć wartość stężenia 25-hydroksywitaminy D, czyli kalcydiolu. Powyższe badanie można wykonać na zlecenie lekarza, a jeśli wybieramy opcję sprawdzenia jej poziomu na własną rękę, to koszt wynosi około 40-100zł, w zależności od placówki.
Jakie są normy prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie?
Nomy w Polsce dla osób dorosłych zawierają się w granicach pomiędzy 30ng/ml a 70ng/ml. Jednak dbając o zdrowie, poziom 25(OH) niższy niż 50ng/ml nie powinien nas zadowalać. Najlepiej, jeśli wartość 25(OH) będzie większa niż 60ng/ml.
Co zrobić, jeśli badanie potwierdzi, że masz niedobór witaminy D?
Po pierwsze, korzystaj jak najwięcej ze słonecznych dni! Przebywaj na dworze, nawet zimą. Otoczenie przyrody zawsze działa na naszą korzyść, pamiętaj! 🙂
Witamina D jest pozyskiwana w sposób naturalny pod wpływem promieni słonecznych. Niestety, żyjemy w strefie klimatycznej, która zwyczajnie uniemożliwia optymalizację poziomu tej witaminy. W okresie jesienno-zimowym należy zatem włączyć suplementację witaminą D.
Czy uda się osiągnąć prawidłowy poziom witaminy D za pomocą odpowiedniej diety?
Niestety nie. Witamina D w pożywieniu występuje w bardzo małych ilościach i nie ma opcji aby za pomocą diety zoptymalizować jej poziom. Produkty bogate w witaminę D, to przede wszystkim tłuste ryby morskie, dobrej jakości nabiał oraz jaja.
Skoro i klimat i dieta nie są w stanie pokryć naszego zapotrzebowania na tą witaminę, to należy sięgnąć po odpowiednią suplementację. Tym bardziej jesienią i zimą, gdy promieni słonecznych już jest coraz mniej.
Pamiętajcie, że aby witamina D dobrze spełniała swoją rolę w organizmie i trafiała we właściwe miejsce, niezbędna jest także odpowiednia ilość witaminy K (K2-MK7). Znajdziemy ją w kiszonkach i zielonolistnych warzywach typu jarmuż, szpinak, rukola, czy brokuł. Tutaj znajdziecie przepis na pyszny koktajl z jarmużem. Jeśli jednak, nasza dieta nie obfituje w powyższe produkty, to można zakupić suplement, który ma w swoim składzie zarówno witaminę D jak i K. Na rynku znajdziemy wiele takich suplementów. Równie szeroki wybór dotyczy dostępnych form witaminy, znajdziemy zarówno w kapsułkach, w kroplach, w syropie.
Podsumowując
Serdecznie namawiam każdego do sprawdzenia poziomu 25(OH)D w surowicy. Badanie to jest równie ważne jak morfologia i może się okazać, że w prosty sposób pozbędziemy się wielu dolegliwości.
Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego przyjmujemy ją koniecznie z posiłkiem tłuszczowym, aby zapewnić jej odpowiednie środowisko do wchłaniania 🙂
Jak widać, bez optymalnego poziomy witaminy D trudno jest się cieszyć zdrowiem.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂