Lubicie zupy? Ja przyznam, że dopiero od niedawna częściej goszczą one w mojej kuchni. Tym razem mam propozycję bezmięsną, idealną dla wegetarian. Zupa z soczewicy i pieczarek. Niezwykle prosta w przygotowaniu i pyszna. Skoro nawet smakowała mojemu mężowi, to znaczy, że naprawdę warto skorzystać z przepisu 🙂 Ta zupka smakuje trochę jak grochówka. Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Znajdziemy w niej także taniny, czyli związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Jak widzicie warto uwzględnić soczewicę w swojej diecie. Zapraszam zatem do przepisu na pyszną zupkę! 🙂
Zupa z soczewicy i pieczarek – składniki (4 porcje):
- 1 mała czerwona cebulka,
- 200g pieczarek,
- 2 średnie ziemniaki,
- 6 łyżek zielonej soczewicy,
- 1 duży pomidor malinowy,
- litr wywaru warzywnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżki masła klarowanego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Zupa z soczewicy i pieczarek – sposób przygotowania
Najpierw siekam w kostkę cebulkę, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Następnie w garnuszku rozgrzewam oliwę z oliwek i masło klarowane.
Podsmażam pokrojone warzywa wraz z przyprawami.
Pomidora obieram ze skórki (można go sparzyć aby było łatwiej) i również kroję w kostkę, dodaję do garnka z warzywami.
Zieloną soczewicę wrzucam na sitko i dokładnie przepłukuję pod zimną wodą.
Następnie dodaję ją również do garnka.
Całość zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem przez około 30 minut.
Tej zupki nie trzeba niczym zagęszczać, bo zielona soczewica pod wpływem gotowania napęcznieje i tym samym zagęści nasze danie.
Gotową zupkę koniecznie podajemy z zieleniną, u mnie standardowo natka pietruszki 🙂
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 187 kcal
Białko: 8,6 g
Węglowodany: 29,0 g
Tłuszcz: 5,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,7 g
Ładunek glikemiczny: 10,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Fantastyczna zupa! przepyszna! miałam na początku wątpliwości czy ją zrobić z racji pieczarek poniewaz nie przepadam za zupą pieczarkową, ale w tej zupie smakują oblędnie. Polecam!
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie! 🙂