Kochani, dziś co nieco na temat tego, jak poprawić swoją gospodarkę żelazową. Wiem, że wiele kobiet ma problem z odpowiednim poziomem żelaza, a jest ono niezwykle ważne chociażby dla odpowiedniej pracy tarczycy, która de facto steruje naszym całym organizmem. Żelazo jest kluczowe dla właściwego funkcjonowania. Niestety czasami dzieje się tak, że pomimo uwzględnienia w swojej diecie produktów będących źródłem żelaza, jego poziom jest nadal niski. Jak poprawić swoją gospodarkę żelazową? Serdecznie zapraszam do artykułu! 🙂
Kto szczególnie powinien zadbać o gospodarkę żelazową?
- wegetarianie i osoby stosujące diety bezmięsne,
- kobiety w ciąży,
- dawcy krwi,
- kobiety intensywnie miesiączkujące,
- sportowcy,
- osoby ze schorzeniami tarczycy,
- kobiety karmiące,
- dzieci w intensywnej fazie rozwojowej.
Co blokuje przyswajanie żelaza?
TEINA I KOFEINA
Warto wiedzieć, że teina i kofeina, które znajdziemy w kawie, herbacie i czerwonym winie (w tych napojach jest też mnóstwo polifenoli) wchodzą w reakcję z żelazem i skutecznie hamują jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Dlatego też niezwykle ważne jest zachowanie właściwych odstępów (minimum 2 godzinnych) od spożycia posiłku bogatego w żelazo, a wypicia któregoś z wymienionych płynów.
Bezpiecznymi napojami są: woda, napary ziołowe (np. mięta, pokrzywa, melisa, jaśmin, czystek), herbata rooibos i herbaty owocowe. Te napoje można bezpiecznie łączyć z posiłkami bogatymi w żelazo, gdyż nie spowodują ograniczenia jego wchłaniania. Herbata zielona i biała, pomimo obiegowej opinii, również posiadają teinę i nie są bezpieczną opcją w przypadku dbania o żelazo.
FITYNIANY
Znajdziemy je w zbożach, orzechach, migdałach, roślinach strączkowych i tofu. Tutaj natomiast możemy znacznie polepszyć sytuację poprzez dodanie do posiłku obfitującego w fityniany witaminę C, która zahamuje działanie tych związków. Przykładowo makaron z czerwonej soczewicy z sosem z pieczonej papryki będzie dobrym i smacznym pomysłem, który odżywi nasz organizm.
Więcej na ten temat przeczytacie we wpisie na temat niedoboru żelaza.
W jakich produktach znajdziemy żelazo?
- podroby – są bez wątpienia najlepszym źródłem żelaza, jednak niewiele osób ze smakiem zjada chociażby wątróbkę, prawda? 🙂
- wołowina,
- małże,
- ostrygi,
- tofu,
- soja,
- biała fasola,
- czerwona soczewica,
- ciecierzyca,
- natka pietruszki,
- sezam,
- kakao,
- jaja,
- kurczak,
- komosa ryżowa.
Podsumowując
W tym krótkim wpisie chciałam zwrócić uwagę na fakt, że czasami naprawdę niewielkie zmiany mogą znacznie wpłynąć na nasze funkcjonowanie. Wiem z autopsji, że gdy zaczynam łączyć kawę (a uwielbiam czarną z ekspresu), i piję ją od razu do śniadania, czy po obiedzie, to moje wyniki morfologii nie są idealne. W momencie, gdy tylko zadbam o to, by nie łączyć kawy z posiłkiem, żelazo od razu wskakuje na wyższy poziom, pomimo braku innych zmian w diecie. Jeśli problem z gospodarką żelazową dotyczy także Was, to zachęcam do zastosowania tych prostych rad! 🙂
Wypróbujcie także:
- sałatka z buraczkiem i jabłkiem,
- burger wołowy z warzywami bez buły,
- krem paprykowy z czerwoną soczewicą.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂