Czas na kolejną propozycję rozgrzewającej zupy, które w sezonie jesienno-zimowym powinny być stałym bywalcem w naszej kuchni. Tym razem kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą. Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna. Zupa jest sycąca za sprawą uwzględnienia białka zarówno pochodzenia zwierzęcego, czyli kurczaka, jak i roślinnego, czyli czerwonej soczewicy. Ten drugi składnik niestety wciąż bardzo rzadko występuje w diecie Polaków, co obserwuję analizując dzienniczki żywieniowe moich podopiecznych, a szkoda! Bo przecież nasiona roślin strączkowych mają niesamowicie pozytywny wpływ na nasz organizm. Regularnie spożywana czerwona soczewica wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi, pomaga obniżyć ciśnienie i korzystnie wpływa na pracę jelit wzbogacając naszą dietę w cenny błonnik pokarmowy. Serdecznie zapraszam do przepisu! 🙂


Składniki (6 porcji):
- pierś z kurczaka, 500g,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 2 ziemniaczki,
- 1 biała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka
- 150g kukurydzy konserwowej (masa netto),
- 4 łyżki czerwonej soczewicy (masa suchych nasion),
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- około litr wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw),
- przyprawy: łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta płatków chilli, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój kurczaka w małą kostkę. Następnie wrzuć mięso do miski i dodaj do niego wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.

W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Pora pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Później rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i masło klarowane i przesmaż cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy zacznie się wydzielać aromat, to dodaj pora i paprykę. Wymieszaj i przesmaż całość. W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze kawałki marchewki oraz ziemniaki.

Następnie dorzuć warzywa do garnka i zalej całość gorącym wywarem. Zagotuj. Do gotującej się zupy wrzuć wcześniej zamarynowane kawałki kurczaka oraz przepłukaną na sitku kukurydzę. Całość gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj także przepłukaną na sitku czerwoną soczewicę i gotuj całość jeszcze przez około 10 minut na niewielkim ogniu.
Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 245 kcal
Białko: 24,1 g
Węglowodany: 24,3 g
Tłuszcz: 6,0 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g
Ładunek glikemiczny: 6,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂