Pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami

1.5K

Pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami to mój ostatni popis kulinarny! Zdecydowanie ten obiad wpisał się do naszej top listy najpyszniejszych dań. Przepyszne! Idealne dla całej rodziny. Naszym dzieciom bardzo zasmakowały więc na pewno będziemy częściej wracać do tego przepisu. Pulpeciki w tym aromatycznym sosie z warzywami możemy podać np. z ryżem albo pieczonymi ziemniakami. Do tego oczywiście jakaś surówka lub kiszonki. Serdecznie polecam! 🙂

Pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami

Składniki (4 porcje):

Pulpeciki:

  • 500g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sos:

  • 1 por,
  • 250g pieczarek,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki masła klarowanego,
  • 250ml mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai),
  • 200ml wody,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania

Najpierw pokrój pieczarki i pora w plasterki.
Następnie mięso mielone wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i kaszą manną. Dodaj majeranek, szczyptę soli i pieprzu. Z masy formuj małe pulpeciki.

Pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami


Później na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane. Krótko przesmaż pokrojone warzywa.
Następnie dodaj pulpeciki i zalej wszystko mlekiem kokosowym oraz wodą. Dodaj masło orzechowe, curry i kurkumę. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 5 minut aby odparował nadmiar wody.

Gotowe danie możesz podać np. z ryżem i ulubioną surówką.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ DODATKÓW:
około 375kcal
Białko: 31,6g
Węglowodany: 15,4g
Tłuszcz: 22g
Błonnik pokarmowy: 3,8g

Ładunek glikemiczny: 5,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Mniam, zjadłabym. U mnie nikt nie lubi curry dlatego bardzo cierpię..

    1. Natalia Autor says:

      Ojoj, zawsze można pominąć curry i będzie zdecydowanie bardziej łagodne danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij