Wiele młodych osób boryka się z trądzikiem. Również w swojej praktyce dietetycznej prowadzę takich pacjentów i z powodzeniem doprowadzamy stan cery do normalności 🙂 Dziś chcę napisać kilka słów o tym, jaki jest wpływ diety na trądzik. A może być on fatalny i nasilać objawy, albo zbawienny i goić powstałe zmiany trądzikowe. Wszystko zależy od tego, jakie produkty żywnościowe wylądują na naszych talerzach. Ten temat jest mi bardzo bliski, bo sama będąc nastolatką miałam ogromne problemy z cerą. Niestety nie trafiłam na swojej drodze na nikogo, kto choć raz by wspomniał, że to właśnie przez moje fatalne odżywianie się, trądzik się nasila. Lekarze i dermatolodzy przepisywali mi za to mnóstwo antybiotyków, po których poprawa stanu cery była chwilowa, a skutki w postaci naruszonej mikroflory jelitowej niestety długotrwałe.
Czym jest trądzik pospolity?
Jest on powszechnie występującą chorobą zapalną skóry. Dotyka najczęściej młodzież, związane jest to z nadmierną aktywnością hormonalną w tym okresie. Jednak nie zawsze tak jest, u osób dorosłych także mogą występować problemy skórne.
Jakie są główne przyczyny trądziku?
- nadmierne wydzielanie łoju,
- przerost bakterii P.acnes,
- zaburzenia hormonalne,
- stan zapalny,
- czynniki środowiskowe takie jak: warunki klimatyczne, dieta, palenie tytoniu.
Leczenie trądziku
W leczeniu trądziku duże znaczenie ma właściwie dobrana terapia oraz odpowiednia pielęgnacja skóry i odżywianie. Głównym celem leczenia jest zapobieganie występowania nadmiernego rogowacenia skóry, zmniejszenie łojotoku oraz zahamowanie rozwoju bakterii Propionibacterium acnes.
Dieta przy problemach skórnych powinna być odpowiednio zbilansowana, dostarczać niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin oraz wykluczać produkty, które mają wpływ na rozwój tej choroby. Powinna przede wszystkim bazować na posiłkach niskoprzetworzonych i nie powodujących stanów zapalnych w organizmie. Natomiast unikać należy słodyczy, cukru (także miodu), słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych (zarówno z alkoholem jak i bez), żywności typu fast food, chipsów i innych słonych przekąsek.
Jakie produkty mogą nasilać trądzik?
- Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który obrazuje szybkość wzrostu cukru we krwi po spożyciu 50g węglowodanów, w porównaniu do stężenia cukru we krwi po spożyciu 50g czystej glukozy. Produkty spożywcze klasyfikuje się na te o niskim IG (poniżej 55), średnim IG (55-70), wysokim IG (powyżej 70).
Badania pokazują, że wysoki indeks glikemiczny może przyczyniać się do wzrostu częstości występowania trądziku. Pożywienie o wysokim indeksie glikemicznym powoduje wzrost produkcji insulinopodobnego czynnika IGF-1, który zwiększa ilość androgenów, prowadząc do wzmożonego wydzielania łoju. Zasadne jest wyeliminowanie z diety produktów oczyszczonych, soków, słodzonych napojów oraz słodyczy. - Mleko i produkty mleczne
Z wielu badań naukowych wynika, że nadmierna obecność tych produktów w diecie może nasilać trądzik. Spożycie mleka podnosi poziom insuliny oraz wzrost czynnika IGF-1 powodując opisany wcześniej efekt.
Jednak niektóre badania pokazują, że taki związek występuje jedynie w przypadku mleka odtłuszczonego, a już nie w przypadku mleka pełnotłustego. Może to być spowodowane większym udziałem białka w mleku odtłuszczonym, które ma zdolność do podwyższania IGF-1. Dlatego też odżywki z białka serwatkowego mogę nasilać trądzik. - Czekolada
Jest kwestią sporną wielu badań. Czekolada i kakao mogą zwiększać problemy skórne. Zazwyczaj czekolada występuje w połączeniu z cukrem, co sprawia, że podobnie jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym może zaostrzać problemy trądzikowe. - Ostre przyprawy
Wpływ spożycia ostrych przypraw na występowanie oraz nasilenie trądziku należy rozpatrywać indywidualnie. Jeśli spożycie ich zaostrza zamiany trądzikowe, należy je wyeliminować z diety. Nie istnieje jednak potwierdzenie tej zależności w badaniach. - Sól
Sól i słone produkty mogą zaostrzać trądzik u niektórych osób. Zbyt duże spożycie sodu może działać prozapalnie.
Produkty, które wpływają korzystnie na stan naszej skóry
- Kwasy tłuszczowe omega-3
Wykazują one działanie przeciwzapalne. Organizm ludzki nie potrafi ich syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Do roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy olej lniany, rzepakowy, rydzowy, orzechy włoskie, nasiona lnu, konopi i chia.
Badania naukowe wskazują na to, że te kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na stan skóry poprzez zdolność zmniejszania stanu zapalnego i alergicznego oraz możliwość hamowania odpowiedzi immunologicznej, a także zmniejszania ostrości przebiegu procesów zapalnych i bakteryjnych. - Witamina A i cynk
U osób z trądzikiem obserwuje się obniżony poziom tych składników. Cynk jest składnikiem wielu enzymów i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, sprzyja regeneracji nabłonków oraz objawia działanie przeciwłojotokowe. Zwiększenie ilości witaminy A w diecie, może przyczynić się do zmniejszenia nasilenia zmian skórnych. - Produkty zbożowe pełnoziarniste – bogactwo błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Ich spożywanie pomoże zadbać o prawidłową gospodarkę cukrowo-insulinową.
- Warzywa i owoce – bogactwo witamin, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. To powinna być absolutna podstawa diety nie tylko antytrądzikowej 🙂
Podsumowując
Tak naprawdę leczenie trądziku należy rozpocząć od podstawowego przeglądu naszej diety. Czy obfituje ona w warzywa i owoce? Jak wygląda nawadnianie? Czy nie przesadzamy z ilością słodyczy i produktów typu fast food? Prawidłowo zbilansowana i odżywcza dieta to bogactwo mikro i makroskładników, które są absolutną podstawą w odżywianiu naszych komórek. W jadłospisie przeciw trądzikowi powinny znaleźć się przede wszystkim duże ilości świeżych warzyw i owoców, w których znajdują się cenne dla skóry witaminy i składniki mineralne. Tłuste dania należy wymienić na chude mięso, jaja lub ryby, a zamiast soli używać dużej ilości przypraw lub świeżych ziół.
Na koniec chętnie pokażę przykładowe dzienne zestawienie posiłków, które mogą pojawić się u osoby z problemami z trądzikiem.
ŚNIADANIE: szakszuka w klasycznej wersji
II ŚNIADANIE: koktajl orzeźwiająco-oczyszczający
OBIAD: łosoś pieczony w pomarańczach + kasza gryczana z pieczarkami
KOLACJA: sałatka paprykowa z fetą i oliwkami
A w ramach przekąski można pokusić się o słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe, oczywiście w rozsądnej ilości 🙂
Mam nadzieję, że ten wpis będzie pomocny dla osób borykających się z trądzikiem. Jeśli jednak czujecie, że samodzielne skomponowanie właściwej diety może być dla Was problemem, to zapraszam do kontaktu 🙂
Przeczytaj także:
- polub się z tłuszczem i chudnij zdrowo
- witamina D – witamina życia
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Dziękuję za inspirujące porady i przepisy 🙏😍pozdrawiam 🙂
Bardzo proszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂