Nie ma to jak szybki, pyszny i zdrowy obiadek, prawda? 🙂 Makaron z łososiem w kremowym sosie z marchewką, porem i koperkiem wpisuje się idealnie w te założenia. Polecam, bo smakuje fantastycznie, a całe danie przygotujecie w około 20 minut. Brzmi świetnie, prawda? No to zapraszam do przepisu. Zaznaczam jednak, że tego dania nie podajemy maluchom, bo zawiera ono rybę wędzoną. A one są zbyt obciążające dla niedojrzałego układu pokarmowego malucha i zawierają za dużo soli. Więcej na temat ryb w diecie małych dzieci pisałam tutaj. Taki obiadek to idealne rozwiązanie dla zabieganych rodziców!


Makaron z łososiem w kremowym sosie – składniki (2 porcje)
- łosoś wędzony na zimno, 200g,
- makaron razowy świderki, 100g (masa przed ugotowaniem),
- ząbek czosnku,
- 1 średnia marchewka,
- pół pora,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżeczka suszonego oregano, szczypta soli i pieprzu,
- koperek – dużo :).
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy makaron według przepisu z opakowania.
W tym czasie czosnek drobno siekamy, pora kroimy w talarki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Później na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy czosnek.
Następnie dodajemy pora i marchewkę i całość przesmażamy przez około 3 minuty.
Zalewamy warzywa bulionem i krótko dusimy pod przykryciem.
Później dodajemy także jogurt grecki i suszone oregano. Mieszamy.

Następnie dorzucamy także ugotowany i odcedzony makaron i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli i pieprzem.

Na koniec dodajemy także kawałki wędzonego łososia i chwilkę podgrzewamy danie.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 432 kcal
Białko: 33,6 g
Węglowodany: 45,7 g
Tłuszcz: 14,6 g
Błonnik pokarmowy: 7,0 g
Ładunek glikemiczny: 15,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂