Z mojego doświadczenia i obserwacji pacjentów wynika, że najwięcej problemu sprawiają obiady. Wiele osób uważa, że aby przygotować coś odżywczego i pysznego trzeba spędzić kilka godzin w kuchni. Nic z tych rzeczy! Tym razem mam dla Was świetny przepis na łososia. Cały obiad przygotujecie w około 30 minut, a na pewno zachwycicie smakiem wszystkich domowników. Oto przepyszny, soczysty łosoś z piekarnika z warzywami, prosto z kuchni mojej drugiej Mamy. Polecamy Wam go serdecznie, jest rewelacyjny! 🙂
Składniki (2 porcje):
- filet z łososia, 300g,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- brokuł, około 300g (1/2 średniej sztuki),
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i rozmarynu,
- około 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania
Najpierw umyj łososia i osusz go. Następnie pozbądź się skóry. Dopraw rybę solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny i odstaw. Następnie liście szpinaku ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i skrop je oliwą z oliwek. Ułóż także pokrojone ząbki czosnku oraz rybę. Później dodaj różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Danie włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na 25 minut. Tak przygotowanego łososia można podać np. z kaszą bulgur ale świetnie smakuje także solo, tylko z upieczonymi warzywami 🙂
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA ŁOSOSIA Z WARZYWAMI, TO:
około 509 kcal
Białko: 37,1g
Węglowodany: 21,6g
Tłuszcz: 31,2g
Błonnik pokarmowy: 7,1g
Ładunek glikemiczny: 3,3
Spróbuj także:
– rybka w sosie kokosowo-cytrynowym,
– makaron z łososiem w kremowym sosie.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂