Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami – danie z obliczonym makro i ŁG

5.8K

Gulasz to jedna z bardziej popularnych potraw w naszym kraju. W mojej kuchni również często gości. Jak już szykuję gulasz, to jemy go przez kolejne 2-3 dni. Też tak jest u Was? 🙂 Dziś przygotowałam przepis na pyszny gulasz z indyka z papryką i pieczarkami. Dodaję pieczarki, bo wbrew panującym przekonaniom, są one bardzo wartościowe z punktu widzenia dietetyki. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają ich przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości. Oczywiście, poza walorami zdrowotnymi, pieczarki świetnie podkreślają smak gulaszu. Zapraszam do przepisu 🙂

Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami
Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami

Składniki ( 5 porcji):

  • mięso z indyka, 400g,
  • 1 cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • około 1,5 szklanki wywaru warzywnego,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej,
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki,
  • po dwa ziela angielskie i listki laurowe.

Sposób przygotowania

Najpierw cebulkę i czosnek posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Następnie a patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i przesmaż cebulkę, czosnek oraz boczek. W tym czasie pokrój w małe kawałki pieczarki oraz paprykę. W drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i przesmaż pokrojone pieczarki. Gdy będą rumiane, to dodaj je do cebulki, czosnku i boczku. Następnie dorzuć także pokrojoną paprykę i całość przesmaż. Później na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż pokrojone w mniejszą kostkę mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gdy mięso będzie obsmażone, to dodaj do niego warzywa z boczkiem. Całość zalej wywarem. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i duś pod przykryciem przez około 1,5h. Na koniec zagęść sos przesmażoną mąką z masłem.

Gotowy gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Smacznego! 🙂

1 PORCJA GULASZU BEZ DODATKÓW TO:
około 311 kcal
Białko: 23,5g
Węglowodany: 12,7g
Tłuszcz: 18,7g
Błonnik pokarmowy: 2,4g
Ładunek glikemiczny: 4,8

A JEŚLI DODAMY 50G KASZY GRYCZANEJ I 4 KISZONE OGÓRKI, TO MAMY:
około 509kcal
Białko: 32,5g
Węglowodany: 53,0g
Tłuszcz: 20,7g
Błonnik pokarmowy: 8,6g
Ładunek glikemiczny: 23,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Jakie mięso z indyka wybrać najlepiej? I czy gotowy gulasz można zamrozić?

    1. Natalia Autor says:

      Ja użyłam mięso na gulasz z udźca indyka. Tak, można zamrozić. Pozdrawiam! 🙂

  2. Dlaczego pieczarki trzeba smażyć osobno a nie razem z celulka skoro potem i tak się wszystko miesza?

    1. Natalia Autor says:

      Można razem 🙂 Chodzi tylko o to, że pieczarki puszczają sporo wody.

  3. Agnieszka says:

    Czym mogę zastąpić boczek, bo go nie lubię?
    A mogę zrezygnować z boczku?

    1. Natalia Autor says:

      Można zrezygnować cąłkowicie lub zastąpić jakąś wędliną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij