Sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym

1K

Szukacie pomysłu na przepyszny obiad, taki w sam raz na niedzielę? Oto sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym. Przepyszne. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Was do przepisu na to danie. Jestem przekonana, że to danie zasmakuje wszystkim domownikom.

Sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym

Składniki (4 porcje):

Mięso

  • sznycel z indyka, 500g,
  • 4 plastry boczku (160g),
  • łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli, pieprzu, tymianku i majeranku.

Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami
Przepis na uniwersalny sos znajdziecie tutaj.

Sposób przygotowania

Do przygotowania tego dania będzie potrzebny sos szpinakowy z suszonymi pomidorami. Zatem rozpoczynamy właśnie od niego. Mój niezawodny przepis z sekretnym składnikiem znajdziecie tutaj.

Gdy sos już jest gotowy, to przechodzimy do przygotowania mięsa. W tym celu sznycle z indyka doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję szczyptę soli, pieprzu, suszony majeranek i tymianek.

Tak doprawione mięso krótko przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron.

Następnie każdy z kawałków obwijamy plastrem boczku.

Tak przygotowane sznycle układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy je gotowym sosem szpinakowym z suszonymi pomidorami.

Na koniec całe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, funkcja góra-dół na około 30 minut.

Tym razem ten obiad przygotowałam razem z dodatkiem pieczonym talarków z ziemniaków i cukinii więc równocześnie zapiekałam także warzywa. Przepis na pyszne talarki znajdziecie tutaj.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA WARZYWNYCH TALARKÓW:
531kcal
Białko: 38,5g
Węglowodany: 15,9g
Tłuszcz: 36g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 3,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij