Szukacie pomysłu na przepyszny obiad, taki w sam raz na niedzielę? Oto sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym. Przepyszne. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Was do przepisu na to danie. Jestem przekonana, że to danie zasmakuje wszystkim domownikom.
Składniki (4 porcje):
Mięso
- sznycel z indyka, 500g,
- 4 plastry boczku (160g),
- łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli, pieprzu, tymianku i majeranku.
Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami
Przepis na uniwersalny sos znajdziecie tutaj.
Sposób przygotowania
Do przygotowania tego dania będzie potrzebny sos szpinakowy z suszonymi pomidorami. Zatem rozpoczynamy właśnie od niego. Mój niezawodny przepis z sekretnym składnikiem znajdziecie tutaj.
Gdy sos już jest gotowy, to przechodzimy do przygotowania mięsa. W tym celu sznycle z indyka doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję szczyptę soli, pieprzu, suszony majeranek i tymianek.
Tak doprawione mięso krótko przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron.
Następnie każdy z kawałków obwijamy plastrem boczku.
Tak przygotowane sznycle układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy je gotowym sosem szpinakowym z suszonymi pomidorami.
Na koniec całe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, funkcja góra-dół na około 30 minut.
Tym razem ten obiad przygotowałam razem z dodatkiem pieczonym talarków z ziemniaków i cukinii więc równocześnie zapiekałam także warzywa. Przepis na pyszne talarki znajdziecie tutaj.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA WARZYWNYCH TALARKÓW:
około 531 kcal
Białko: 38,5g
Węglowodany: 15,9g
Tłuszcz: 36g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 3,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂