Pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa

5K

Kochani, serdecznie zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Tym razem czeka na Was pasta z pieczonego dorsza – genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Pastę przygotowałam przypadkiem, bo została mi upieczona ryba. Dodałam zatem do niej kilka składników i tak oto powstało coś absolutnie genialnego w swoim smaku i prostocie przygotowania. Pastę polecam szczególnie osobom na diecie redukcyjnej, bo obfituje w cenne białko, które jest niezwykle pożądane podczas odchudzania. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

Pasta z pieczonego dorsza
Genialna i aromatyczna pasta z pieczonego dorsza 🙂

Pasta z pieczonego dorsza – składniki (6 porcji):

  • dorsz, 300g,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła,
  • 1 cebulka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

*Ja przygotowałam pastę używając upieczonego wcześniej dorsza. Zatem jeśli przykładowo będziecie mieć danego dnia na obiad dorsza z piekarnika i nie zjecie wszystkiego, to spokojnie możecie upieczony kawałek ryby wykorzystać później do stworzenia tej pasty.

Najpierw umyj i osusz dorsza. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, nałóż kawałek masła, dopraw do smaku. Tak przygotowaną rybę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut (można zawinąć rybę w folię). W tym czasie posiekaj cebulkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Później rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy i przesmaż warzywa aż zaczną wydzielaj aromat. Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika i rozdrobnij widelcem. Na koniec dodaj do niej warzywa z patelni i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj na pastę. Gotową pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja pasty to:
około 103 kcal
Białko: 9,7g
Węglowodany: 3,9g
Tłuszcz: 5,4g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 0,5

Ten przepis pochodzi z mojego e-booka: “Zdrowy jadłospis rodzinny. Edycja zimowa”. Zapoznaj się z nim tutaj 🙂

zimowy jadłospis rodzinny

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij