Dawno nie było tutaj żadnego nowego przepisu, a to dlatego, że mam ostatnio sporo pracy związanej z jadłospisami dla moich nowych podopiecznych. Ale jednak gotowanie to jest coś, co mnie relaksuje i przynosi mnóstwo przyjemności, więc czas najwyższy odświeżyć mojego kulinarnego bloga! 🙂 Dziś mam dla Was coś naprawdę wartościowego i pysznego. Orzechowa komosanka z winogronem i pieczonym halloumi sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację. Możemy także zrezygnować z dodatku sera i po prostu skorzystać z przepisu na komosankę, która przygotowana w ten sposób smakuje obłędnie! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu, który nada się także dla osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii.
Na początek małe przypomnienie o komosie ryżowej
Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoą lub ryżem peruwiańskim, jest rośliną z rodziny komosowatych. Jej korzystne właściwości odżywcze i zdrowotne są znane od wieków. Quinoa określana jest jako pseudozboże – mimo, że nie jest zaliczana do grona zbóż, jej nasiona są bogate w skrobię. Sama roślina stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, przez co idealnie pasuje do diet osób rezygnujących ze spożywania mięsa.
Dzięki zawartości flawonoidów (m.in. kwercetyna i kemferol), komosa ryżowa działa przeciwutleniająco na organizm, co oznacza, że chroni nas przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Quinoa posiada także niski indeks glikemiczny, to znaczy, że po jej spożyciu przez długi czas odczuwamy nasycenie. Z kolei duża ilość błonnika, znajdująca się w komosie ryżowej usprawnia pasaż jelitowy i wspomaga prawidłową pracę jelit. Ponadto, zawarte w roślinie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) działają ochronnie na nasz organizm, w szczególności na układ sercowo naczyniowy, a poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi zapobiegają występowaniu miażdżycy.
Warto zaznaczyć, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu i może być polecana osobom cierpiącym na celiakię.
Orzechowa komosanka z winogronem i pieczonym halloumi – składniki (1 porcja):
- komosa ryżowa, 2 łyżki,
- łyżka masła orzechowego 100%,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1/4 białej cebulki,
- około 1cm kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 30g zielonego winogrona,
- 60g sera halloumi,
- 1/2 łyżki orzechów włoskich,
- kilka listków świeżej kolendry,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Komosę ryżową przepłukać, a następnie ugotować według przepisu z opakowania. W tym czasie można pokroić ser halloumi w plastry o grubości około 1cm i zapiec w piekarniku. Czosnek, imbir i cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy warzywa. Po chwili dodajemy ugotowaną komosą i przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy masło orzechowe oraz winogrono i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną komosę wykładamy na talerz i zdobimy posiekanymi orzechami włoskimi oraz świeżą kolendrą. Danie podajemy z upieczonym serem halloumi.
Smacznego! 🙂
DANIE TO:
około 549 kcal
Białko: 23,9g
Węglowodany: 38,8g
Tłuszcz: 35,6g
Błonnik pokarmowy: 5,3g
Ładunek glikemiczny: 10,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂