Krewetki można przyrządzić na wiele różnych sposobów, a dziś przedstawię Wam jeden z nich 🙂 Krewetki na ostro! Bardzo łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i bardzo podkręcające metabolizm, zapraszam 🙂 Przypominam także, dlaczego warto uwzględnić w diecie ostre przyprawy, takie jak np. chilli. Pisałam o tym tutaj. Zapraszam do przepisu 🙂
Krewetki na ostro – składniki (2 porcje):
- krewetki tygrysie (400g),
- masło (2 łyżki),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- pieprz czarny w ziarnach,
- suszona papryczka chili (1/3 łyżeczki),
- curry (1/2 łyżeczki),
- pieprz, sól (szczypta).
Krewetki na ostro – sposób przygotowania
Najpierw krewetki obieramy z pancerzyków i przepłukujemy wodą.
Następnie na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy krewetki.
Przyprawiamy curry, chili, solą i pieprzem, smażymy przez około 5 min.
Na koniec, gdy krewetki zaczynają robić się suche, dodajemy do nich oliwę z oliwek, dzięki temu nabierają one soczystego smaku (też o tym wcześniej nie wiedziałam, na szczęście tata sprzedał mi swój patent i teraz dzielę się nim z Wami).
Gotowe krewetki układamy np. na liściach świeżej zielonej sałaty i zajadamy w towarzystwie bagietki. Pychotka! 🙂
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA KREWETEK BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW, TO:
około 330 kcal
Białko: 40,2g
Węglowodany: 0,0g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: 0,2g
Ładunek glikemiczny: 0,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
uwielbiam krewetki <3
o, to świetnie! zatem koniecznie spróbuj tego przepisu 🙂
normalnie bajka przepyszne