Krewetki na ostro

277

Krewetki można przyrządzić na wiele różnych sposobów, a dziś przedstawię Wam jeden z nich 🙂 Krewetki na ostro! Bardzo łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i bardzo podkręcające metabolizm, zapraszam 🙂 Przypominam także, dlaczego warto uwzględnić w diecie ostre przyprawy, takie jak np. chilli. Pisałam o tym tutaj. Zapraszam do przepisu 🙂

krewetki na ostro

Krewetki na ostro – składniki (2 porcje):

  • krewetki tygrysie (400g),
  • masło (2 łyżki),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • pieprz czarny w ziarnach,
  • suszona papryczka chili (1/3 łyżeczki),
  • curry (1/2 łyżeczki),
  • pieprz, sól (szczypta).

Krewetki na ostro – sposób przygotowania

Najpierw krewetki obieramy z pancerzyków i przepłukujemy wodą.
Następnie na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy krewetki.
Przyprawiamy curry, chili, solą i pieprzem, smażymy przez około 7 min.
Na koniec, gdy krewetki zaczynają robić się suche, dodajemy do nich oliwę z oliwek, dzięki temu nabierają one soczystego smaku (też o tym wcześniej nie wiedziałam, na szczęście tata sprzedał mi swój patent i teraz dzielę się nim z Wami).
Gotowe krewetki układamy np. na liściach świeżej zielonej sałaty i zajadamy w towarzystwie bagietki. Pychotka! 🙂

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA KREWETEK BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW, TO:
około 330kcal
Białko: 40,2g
Węglowodany: 0,0g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: –
Ładunek glikemiczny: 0,0

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. uwielbiam krewetki <3

    1. Natalia Autor says:

      o, to świetnie! zatem koniecznie spróbuj tego przepisu 🙂

  2. normalnie bajka przepyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij