Burger wołowy z warzywami bez buły, czyli prosty, pyszny i sycący obiad. Można go zrobić w wersji ze świeżymi warzywami lub z pieczonymi. W opcji numer dwa fajnie sprawdzą się frytki warzywne. Ja dziś przygotowałam dla Was wersję ze świeżymi warzywami. Najważniejsze w tym posiłku jest to, aby zadbać o jakość mięsa wołowego i kupić je z jak najlepszego, zaufanego źródła. Wołowina to jedno z najwartościowszych odżywczo mięs – cechuje ją średni poziom zawartości tłuszczu oraz wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka (przyswajalność białka wynosi 70-100%). Jest bogatym źródłem witaminy B12 oraz B1 i B6. Wołowina to również bogate źródło fosforu, żelaza i cynku. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu, który będzie także odpowiedni dla osób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową.
Składniki (1 porcja):
- 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości,
- 2 ząbki czosnku,
- garść sałaty rzymskiej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- garść zielonych oliwek,
- 1 pomidor,
- 1/2 cebulki,
- 1 ogórek kiszony,
- szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki.
Sposób przygotowania
Najpierw wymieszaj mięso z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie z powstałej masy uformuj burgera i usmaż go na patelni grillowej. W tym czasie rozłóż na talerzu liście sałaty i pozostałe pokrojone warzywa. Na koniec skrop je oliwą z oliwek. Serwuj z przygotowanym mięsem.
Smacznego! 🙂
TAKIE DANIE TO:
około 507 kcal
Białko: 30,0g
Węglowodany: 29,3g
Tłuszcz: 31,4g
Błonnik pokarmowy: 10,5g
Ładunek glikemiczny: 5,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂