Został Wam ugotowany ryż i nie bardzo wiecie, jak go wykorzystać? W takim razie poniższy przepis rozwieje Wasze wątpliwości. Omlet ryżowy z papryką, cebulką i fetą to propozycja pyszna, sycąca i z niskim ładunkiem glikemicznym. Serdecznie polecam! Warzywa, które ja wykorzystałam, możecie wymienić na inne, takie, jakie akurat macie pod ręką. Zapraszam do przepisu na sycący i pyszny omlet ryżowy. Pomysł na to danie został zaczerpnięty z kuchni mojej drugiej Mamy, a jak wiadomo, przepisy od teściowej są najlepsze, zatem korzystajcie! 🙂
Omlet ryżowy – składniki (2 porcje):
- 4 jajka (tutaj znajdziesz 11 powodów, dlaczego warto je jeść),
- 50g wcześniej ugotowanego i ostudzonego brązowego ryżu (czyli skrobia oporna w czystej postaci),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 cebuli,
- 100g sera feta,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu, suszonego oregano i suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotowany wcześniej i schłodzony ryż wymieszaj z jajkami i przyprawami. Paprykę i cebulkę posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa. Następnie zalej je jajeczno-ryżową masą. Omlet smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Pod koniec posyp rozkruszoną fetą.
JEDNA PORCJA TO:
około 416 kcal
Białko: 22,4 g
Węglowodany: 27,8 g
Tłuszcz: 23,5 g
Błonnik pokarmowy: 2,6 g
Ładunek glikemiczny: 9,8
Spróbuj także:
- omlet z fetą i zielonym groszkiem,
- omlet kakaowy z masłem orzechowym i pomarańczą,
- omlet z oliwkami i papryką w stylu śródziemnomorskim.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂