Prawdą jest, że nasz organizm się starzeje i w zasadzie z każdym kolejnym rokiem coraz bardziej sobie to uświadamiamy, a już szczególnie po 30 roku życia… Glikacja białek i AGEs. Jaki związek z glikacją ma spożycie cukru? Tego również dowiecie się z poniższego artykułu.
Czym jest glikacja białek i jaki jest jej związek ze spożyciem cukru?
Zanim przejdziemy do objaśnienia terminu glikacji, najpierw należy przypomnieć sobie fakt, że funkcje budulcowe w naszym organizmie są pełnione przez białka. Pomimo tego, że białka pełnią ogrom ważnych funkcji w naszym ciele, o czym szerzej pisałam tutaj, to czasami ich mechanizmy zawodzą. Na skutek m.in. nadmiernego spożycia cukru w naszych organizmie zachodzi nieenzymatyczna glikacja białek. Oznacza to, że do białek takich jak, np. kolagen, elastyna (odpowiedzialnych za jędrność i sprężystość skóry), przyłącza się cukier i tym samym osłabia on ich funkcje. Glikacja to po prostu niszczenie przez cukry głównych tkanek podporowych skóry. Wraz z procesem glikacji dochodzi do powstania produktów zaawansowanej glikacji, czyli AGEs.
Jaki jest związek glikacji białek ze spożyciem cukru?
Warto zauważyć, że tempo glikacji w warunkach prawidłowej glikemii jest niewielkie. Natomiast ulega znacznemu przyspieszeniu podczas wzrostu stężenia glukozy we krwi. W wyniku hiperglikemii spowodowanej nadmiarem węglowodanów prostych oraz tłuszczów nasyconych w diecie, dochodzi do szybszego łączenia się cukrów z białkami we krwi.
Do czego może prowadzić nagromadzenie AGEs w organizmie?
- utrata jędrności i sprężystości skóry,
- zaburzenia widzenia,
- choroby sercowo-naczyniowe,
- stany zapalne stawów,
- sztywność naczyń krwionośnych,
- uszkodzenia nerek.
W jaki sposób można zmniejszyć i zapobiec negatywnym skutkom AGEs?
- przede wszystkim należy zmniejszyć ilość cukru w diecie i uregulować swoją gospodarkę glukozowo-insulinową (tutaj z pomocą mogą przyjść moje sezonowe diety gotowe z niskim indeksem glikemicznym lub dieta low carb “po prostu” dostępne w sklepie),
- ponieważ AGEs powstają w wyniku długotrwałego smażenia, pieczenia oraz grillowania, to warto zrezygnować z powyższych obróbek termicznych na rzecz gotowania i pieczenia, a także częstego spożywania warzyw i owoców w formie surowej,
- jeśli chodzi o dietę, to powinniśmy spożywać produkty świeże, sezonowe i jak najmniej przetworzone,
- duży udział w diecie powinny stanowić warzywa oraz owoce, czyli źródło antyoksydantów; szczególnie należy zwrócić uwagę na:
– witaminę C (jej dobre źródła to: rokitnik, dzika róża, kiwi, cytrusy, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, brokuły, kalafior, jarmuż),
– katechiny (znajdziemy je w kakao, gorzkiej czekoladzie i herbacie),
– kwercetynę (obecna jest w cebuli, kaparach, szparagach, szpinaku, żurawinie, wiśniach, nieobranych jabłkach),
– kurkuminę (czyli substancję czynną zawartą w kurkumie; przy okazji polecam wypróbować złote mleko),
– rutynę (jest obecna w gryce, winogronach ze skórką, malinach, cytrusach), - nie należy obawiać się zdrowego tłuszczu, a wręcz systematycznie spożywać ryby, orzechy, nasiona, dobrej jakości oliwę z oliwek, czy awokado,
- należy także zrezygnować z używek (tytoń, duże ilości kawy czy alkoholu),
- pamiętajmy o regularnej aktywności fizycznej,
- unikajmy toksyn, czyli np. bisfenolu A (BPA) obecnego w plastikowych opakowaniach.
Kilka “antystarzeniowych” przepisów z bloga 🙂
Na koniec coś praktycznego, czyli kilka receptur na pyszności, które pomogą Wam zachować zdrowy i młody wygląd na dłużej 🙂
- sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi,
- gotowana kasza jaglana z jabłkiem,
- faszerowane pomidory,
- koktajl z jarmużem,
- koktajl oczyszczający z naturalnym chelatorem,
- omlet kakaowy z porzeczkami,
- sałatka grillowa z awokado,
- sałatka z selerem naciowym i jabłkiem.
A jako wisienka na torcie przypomnienie receptury na tzw. eliksir młodości według receptury moich teściów 🙂
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂