Insulinooporność to coraz częściej pojawiające się schorzenie w dzisiejszych czasach. Do jej powstania w dużej mierze przyczynia się dieta obfitująca w węglowodany połączona z siedzącym trybem życia. Pacjentom z insulinoopornością zaleca się dietę z niskim indeksem glikemicznym, która z reguły kojarzy się z surowymi warzywami i dobrej jakości białkiem. Ale czy mając insulinooporność musimy odmawiać sobie tzw. słodkich posiłków? Oczywiście, ze nie! Mało tego, jeśli jest sezon akurat na pełne przeciwutleniaczy porzeczki, to grzech z nich nie skorzystać! Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszny omlet z kakaowy z porzeczkami dla insulinoopornych. Same zdrowe pyszności na talerzu! 🙂

Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- łyżka kakao 100%,
- pół łyżeczki masła klarowanego,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 100g jogurtu naturalnego,
- łyżka orzechów włoskich,
- garść czerwonych porzeczek.
Sposób przygotowania
Najpierw jajka rozbełtaj z kakao i otrębami. Następnie wylej masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem klarowanym. Smaż omlet z obu stron. Na koniec udekoruj go jogurtem, porzeczkami i orzechami.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 416 kcal
Białko: 22,5 g
Węglowodany: 31,6 g
Tłuszcz: 25,3 g
Błonnik pokarmowy: 6,2 g
Ładunek glikemiczny: 8,7 (IG = 27,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy kakao można zastąpić karobem? Czy porzeczki można dodać do masy jajecznej i razem wszystko usmażyć? Omlet ma być dla 2letniego dziecka 🙂
Można i można 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂