Polifenole – czym są? Gdzie je znajdziemy?

1.8K

Kochani, czas na kolejny wpis poświęcony tematyce zdrowotnej. Polifenole – czym są? Gdzie je znajdziemy? Czy pomimo wielu korzyści zdrowotnych, mogą także szkodzić? Plus konkretne przepisy bogate w polifenole. Będzie krótko, zwięźle i na temat. Tak, aby każdy z Was po przeczytaniu wiedział, gdzie szukać tych cennych związków i dlaczego warto włączyć produkty w nie bogate do swojej diety. Serdecznie zapraszam! 🙂

Polifenole - czym są? Gdzie je znajdziemy?
Im bardziej barwny produkt, tym więcej polifenoli w nim znajdziemy 🙂 Zatem kolory na talerzu są mile widziane! 🙂

Czym są polifenole?

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, które wykazują intensywne działanie antyoksydacyjne, zatem są korzystne dla naszego zdrowia. Polifenole występują m.in.: w owocach, warzywach, nasionach zbóż i rośli strączkowych, orzechach, a także w kawie, herbacie i kakao. Składniki te co prawda nie są niezbędne, ale ale jednak ze względu na swój potencjał antyoksydacyjny mogą zapobiec wielu chorobom.

Jakie działanie wykazują polifenole i dlaczego warto mieć je w swojej diecie?

  • zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2,
  • poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia udarów mózgu,
  • mają korzystny wpływ na poprawę pamięci i procesy myślowe,
  • poprawiają przebieg chorób o podłożu zapalnym (np. RZS),
  • chronią przed infekcjami górnych dróg oddechowych,
  • poprawiają ogólną odporność organizmu,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Popularne polifenole

Do najbardziej popularnych polifenoli zaliczamy:

  • resweratrol (znajdziemy go w winogronach, a co za tym idzie także w winie),
  • kurkumina (czyli substancja aktywna kurkumy) – polecam wypróbować tzw. złote mleko :),
  • katechiny (znajdziemy je np. w zielonej herbacie),
  • karotenoidy (beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna) – znajdziemy je np. w marchwi, dyni, batatach, brokułach, jarmużu, papryce, morelach, mango,
  • antocyjany – znajdziemy je w czarnych porzeczkach, winogronach, truskawkach, wiśniach, bakłażanie, czerwonej kapuście, jagodach, borówkach.

Produkty spożywcze szczególnie zasobne w polifenole

  • kawa,
  • zielona herbata,
  • naturalne kakao (koniecznie wypróbuj 8 najlepszych przepisów z kakao w roli głównej),
  • gorzka czekolada,
  • maliny,
  • borówki,
  • truskawki,
  • czarna porzeczka,
  • aronia,
  • jabłka,
  • czarny bez,
  • grejpfrut,
  • pomarańcza,
  • szpinak,
  • brokuł,
  • czarne oliwki,
  • czerwona cebula,
  • siemię lniane,
  • orzechy laskowe,
  • przyprawy: rozmaryn, anyż, oregano, goździki, cynamon cejloński, kurkuma, imbir, tymianek,
  • mięta pieprzowa,
  • szałwia.

Czy polifenole mogą szkodzić?

Pomimo faktu, że polifenole charakteryzują się niezwykle cennymi właściwościami antyoksydacyjnymi, to jednak są sytuacje, w których mogą one zaszkodzić naszemu zdrowiu. Otóż związki te mogą zahamować wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, na co szczególnie powinny uważać osoby z anemią. Jeśli zmagamy się z niskim poziomem ferrytyny, to powinniśmy przestrzegać przerw między spożyciem posiłku bogatego w żelazo (np. klasyczny obiad czy omlet na śniadanie), a żywnością (głównie napojem) obfitującym w polifenole. Właśnie dlatego nie poleca się popijać posiłków kawą, czy herbatą (są zasobne w polifenole), a zwykłą wodą, aby zapobiec zahamowaniu wchłaniania żelaza z posiłku. Ta kwestia jest także ważna dla osób z zaburzeniami glikemii, które również powinny odpowiednio dobierać czas spożycia kawy, szczególnie mlecznej. Więcej na ten temat pisałam tutaj.

Mówiąc o polifenolach warto także mieć na uwadze fakt, że polifenole obecne w soku grejpfrutowym mogą wejść w interakcję z lekami i wpłynąć na ich skuteczność. Zatem nigdy nie popijamy żadnych leków sokiem grejpfrutowym!

Przykładowe posiłki bogate w polifenole

Podsumowując

Ze względu na mnogość korzyści zdrowotnych, jakie niosą ze sobą polifenole, powinny być one obecne w diecie każdego z nas. Warto urozmaicić swoje menu w produkty roślinne, głównie owoce i warzywa, bo to właśnie w nich znajdziemy najwięcej tych cennych związków.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij