Kolejny, pyszny przepis prosto z kuchni moich teściów 🙂 Tym razem sałatka z selerem naciowym i jabłkiem. Pyszna, orzeźwiająca i lekka. Miłośnicy sałatek będą nią oczarowani. Na końcu wpisu zobaczycie, że zjedzenie takiej porcji sałatki to naprawdę niewiele kilokalorii. Właśnie dlatego, nie musimy martwić się o nie, jeśli bazujemy na warzywach i produktach jak najmniej przetworzonych. Zdrowa dieta to naprawdę fajna sprawa, zgadzacie się? 🙂 Zapraszam do przepisu 🙂
A na początek mała ciekawostka o selerze naciowym
Czy wiesz, że seler naciowy jest ujemny kalorycznie? W praktyce oznacza to, że spożywanie go spala więcej kalorii niż te, które są w nim zawarte. Seler naciowy jest niesamowicie zdrową przekąską, dzięki wysokiej zawartości wody i niskiemu poziomowi sodu oraz kalorii. Mam nadzieję, że zagości on na stałe w Waszej diecie 🙂
Sałatka z selerem naciowym i jabłkiem – składniki (1 porcja):
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 jabłko,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- około 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania
Najpierw seler naciowy oraz jabłko kroimy w małą kostkę, a szczypiorek siekamy.
Następnie wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym.
Na koniec posypujemy sałatkę uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 264 kcal
Białko: 7,7g
Węglowodany: 34,5g
Tłuszcz: 12,7g
Błonnik pokarmowy: 8g
Ładunek glikemiczny: 11,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂