Faszerowane pomidory, czyli pomysł na danie, które nie tylko dobrze wygląda, ale także świetnie smakuje! Co prawda jest troszkę czasochłonne, ale jeśli znajdziecie chwilę, to naprawdę warto je przygotować. Pyszne, aromatyczne, w sam raz na kolację, szczególnie gdy spodziewamy się gości. Oczywiście jest to propozycja z niskim ładunkiem glikemicznym, czyli taka, która powinna być jak najczęściej obecna w naszej diecie! Przypominam, że jadłospis oparty na daniach z niskim ładunkiem glikemicznym jest jak najbardziej wskazany, jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem, szczupłą sylwetką i dobrą energią każdego dnia! 🙂 Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂



Składniki (4 porcje):
- 4 duże pomidory,
- tuńczyk w sosie własnym, 170g,
- około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 50g kaszy bulgur,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cebulki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 kulka sera mozzarella (125g),
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Z pomidorów wydrąż środek. Kaszę ugotuj według przepisu z opakowania. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej pokrojoną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj miąższ z pomidorów i posiekaną natkę. Później dodaj także ugotowaną kaszę i odsączonego tuńczyka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Gotowym farszem wypełnij pomidory. Na wierzch ułóż plaster mozzarelli. Tak przygotowane pomidory włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, i zapiekaj przez około 15-20 minut.
1 PORCJA (1 FASZEROWANY POMIDOR), TO:
około 235kcal
Białko: 18,6g
Węglowodany: 19,0g
Tłuszcz: 10,4g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 6,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂