Sezon grillowy w pełni. Z pewnością wielu z Was już z niego korzysta. Ja nie wyobrażam sobie grillowania bez pysznych i zdrowych sałatek. Dlatego dziś mam dla Was kolejną z nich – sałatka grillowa z awokado. Na temat awokado i jego cennych właściwości napisałam osobny post. Poniższa sałatka jest prosta w przygotowaniu, bardzo sezonowa i bogata w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dla każdego, kto chce cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką! Serdecznie zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (8 porcji):
- 1 dojrzałe awokado (koniecznie zerknij do tego wpisu aby dowiedzieć się o jego cennych wartościach zdrowotnych),
- 100g świeżego szpinaku,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 5 rzodkiewek,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1/2 świeżego ogórka,
- 125g sera mozzarella,
- dressing: 2 łyżki miodu, łyżka musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki nasion sezamu).
Sposób przygotowania
Najpierw umyj i osusz szpinak. Następnie porwij go w mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Później obierz awokado i pozbądź się pestki. Pokrój owoc w kostkę i dodaj do szpinaku. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ogórka i rzodkiewki pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Mozzarellę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Na koniec przygotuj dressing. Miód, oliwę z oliwek, musztardę oraz sezam dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami wody. Gotowy sos dodaj do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.
JEDNA PORCJA SAŁATKI TO:
około 162 kcal
Białko: 5,0g
Węglowodany: 9,3g
Tłuszcz: 12,5g
Błonnik pokarmowy: 2,3g
Ładunek glikemiczny: 3,4
Spróbuj także:
- sałatka na szpinaku z suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem,
- sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂