Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą i przepyszną sałatkę. Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi to bardzo odżywcza i chrupiąca propozycja. Uprażone na suchej patelni płatki migdałowe wspaniale współgrają z resztą składników. W sałatce znajdziemy zdrowe i niezwykle cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Po więcej informacji dotyczących tłuszczu w diecie zapraszam tutaj. Jeśli szukacie prostych i zdrowych posiłków, to poniższy przepis będzie dla Was idealny 🙂 Zapraszam!
Składniki (1 porcja):
- garść mixu sałat,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 120g łososia,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Najpierw umyj i osusz łososia. Następnie dopraw rybę solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Później piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. W tym czasie rozłóż na talerzu poszarpaną sałatę i przekrojone w pół pomidorki. Później płatki migdałowe upraż na suchej patelni do zarumienienia. Gdy łosoś będzie upieczony, to rozdrobnij rybę widelcem na kawałki i ułóż na warzywach. Na koniec całość skrop oliwą z oliwek i posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego! 🙂
Lubicie sałatki? To jeden z najlepszych sposobów na uwzględnienie warzyw w diecie. Jak jeszcze można zwiększyć spożycie warzyw i owoców? O tym pisałam tutaj.
SAŁATKA TO:
około 448 kcal
Białko: 30,1 g
Węglowodany: 12,5 g
Tłuszcz: 31,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g
Ładunek glikemiczny: 1,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂