Hiperglikemia. Co to jest? Jak powinna wyglądać dieta? Plus przykładowe posiłki z bloga.

348

Zapraszam Was na kolejny wpis z serii dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych. Dziś co nieco nt. hiperglikemii. W zasadzie każde zaburzenie związane z gospodarką węglowodanową powinno być połączone z dietą o niskim IG. Dokładnie tak samo jest w przypadku hiperglikemii. Kilka przykładowych przepisów czeka na Was na końcu wpisu 🙂 Hiperglikemia. Co to jest? Jak powinna wyglądać dieta? Plus przykładowe posiłki z bloga. Zapraszam! 🙂

Hiperglikemia. Co to jest? Jak powinna wyglądać dieta? Plus przykładowe posiłki z bloga.

Definicja hiperglikemii

Hiperglikemia to stan podwyższonego poziomu cukru we krwi na czczo ≥100 mg/dl. Szczególnym rodzajem hiperglikemii jest hiperglikemia poposiłkowa. Mamy z nią do czynienia wówczas, gdy poziom cukru we krwi 2 godziny po posiłku wynosi ≥140 mg/dl

Hiperglikemia może występować zarówno przejściowo (wówczas mówimy o tzw. hiperglikemii stresowej), jak i przewlekle (taka sytuacja ma miejsce w przebiegu cukrzycy typu 1 i typu 2).

Objawy hiperglikemii

U większości osób w początkowym okresie hiperglikemia przebiega zupełnie bezobjawowo. Natomiast generalnie objawia się ona:

  • oddawaniem dużych ilości moczu (poliuria),
  • wzmożonym pragnienie (polidypsja),
  • występują cechy odwodnienia, np. utrata elastyczności skóry,
  • zauważalna jest utrata masy ciała niezwiązana z celowym odchudzaniem,
  • osłabieniem i wzmożoną sennością,
  • nawracającymi zmianami ropnymi na skórze,
  • skłonnością do infekcji dróg moczowo-płciowych.

Jakie są przyczyny hiperglikemii?

  • obecność cukrzycy typu 1 lub typu 2 (w cukrzycy typu 1 podwyższony poziom cukru we krwi wynika z niedoboru insuliny; w cukrzycy typu 2 za rozwój hiperglikemii odpowiadają czynniki środowiskowe – niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej i wynikająca z nich otyłość),
  • u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą za hiperglikemię odpowiadają:
    błędy dietetyczne – np. spożycie produktów o dużej zawartości cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje, białe pieczywo),
    nieprawidłowe przyjmowanie doustnych leków hipoglikemizujących (pomijanie dawek, źle dobrana dawka, przyjmowanie leku o nieodpowiedniej porze),
    błędy w insulinoterapii (podanie zbyt małej dawki insuliny lub całkowite pominięcie dawki, stosowanie przeterminowanej insuliny),
    ostry stan zapalny i infekcja (stany te zwiększają zapotrzebowanie organizmu na insulinę, a niewydolna trzustka diabetyka nie jest w stanie wyprodukować więcej tego hormonu),
    niski poziom aktywności fizycznej (czyli siedzący tryb życia).
  • u osób zdrowych hiperglikemia może nastąpić w wyniku przyjmowania niektórych leków, np. kortykosteroidów, atypowych leków przeciwpsychotycznych, antybiotyków z grupy fluorochinolonów,
  • do innych, rzadkich przyczyn hiperglikemii zaliczamy: schorzenia endokrynologiczne, np. zespół Cushinga, choroby trzustki i mukowiscydozę.

Na czym polega leczenie hiperglikemii?

W przypadku hiperglikemii związanej z cukrzycą typu 1 konieczna jest właściwie dobrana insulinoterapia. W przypadku cukrzycy typu 2 najczęściej na początku zostaje włączona metformina, choć można zacząć od zmiany stylu życia i zmiany odżywiania. W przypadku stanu przedcukrzycowego konieczna jest modyfikacja stylu życia. Warto tego dokonać, bo zmiana diety i wdrożenie aktywności fizycznej przyczyniają się do utraty masy ciała i co za tym idzie do normalizacji poziomu cukru we krwi.

Dietoterapia hiperglikemii

  • podstawą jest stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym (poradnik nt. samodzielnego komponowania takiego jadłospisu jest dołączony do każdej mojej sezonowej diety gotowej z nikim IG z mojego internetowego sklepu),
  • jadłospis powinien być bogaty w pełnowartościowe białko, świeże warzywa, sezonowe owoce najlepiej niskocukrowe, zdrowe tłuszcze i zdrowe węglowodany złożone,
  • w maksymalnym stopniu należy unikać węglowodanów prostych, czyli np. słodyczy, słodkich napojów, soków, ciast…; węglowodany proste wchłaniają się do krwi bardzo szybko, powodując tym samym nasilone hiperglikemie poposiłkowe,
  • konieczny jest wysiłek fizyczny jako nieodłączny element terapii cukrzycy (jego rodzaj oraz intensywność powinna być dostosowana do konkretnego pacjenta i jego problemów zdrowotnych),
  • jadłospis powinien być oparty o produkty sezonowe i nieprzetworzone.

Przykładowe przepisy z bloga z niskim IG, zatem zalecane przy hiperglikemii

Przeczytaj także:

Na podstawie:
– https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.13.1.
– B. Wolnik, E. Orłowska-Kunikowska: “Hiperglikemia poposiłkowa i jej znaczenie w praktyce klinicznej”. Choroby serca i naczyń 2007;4 (1): 10-17.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij