Gotowana kasza jaglana z jabłkiem – samo zdrowie

4.6K

Kasza jaglana to prawdziwa królowa wśród kasz. Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu dzięki czemu może zagościć w menu osób z celiakią. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Można ją podawać na wiele sposobów i za każdym razem jest pyszna. W naszej kuchni gości ona bardzo często, bo Zosia i Antoś za nią przepadają i można ją przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to gotowana kasza jaglana z jabłkiem – samo zdrowie! To nasz rodzinny przysmak 🙂

Gotowana kasza jaglana z jabłkiem - samo zdrowie!
Miseczka pełna zdrowia! 🙂

Składniki (4 porcje):

  • 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy),
  • 500ml niesłodzonego napoju migdałowego,
  • 2 duże jabłka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta kurkumy i czarnego pieprzu,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • 4 łyżki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

Aby gotowanie kaszy przebiegło szybko i sprawnie, zawsze warto na noc zalać ją wodą.

Przed samym gotowaniem przepłukuję wcześniej moczoną kaszę na sitku.
Następnie rozgrzewam garnuszek i wsypuję do niego opłukaną kaszę. Dodaję do niej kurkumę, cynamon i odrobinę czarnego pieprzu. Całość przesmażam, aż zacznie wydzielać się aromat przypraw.

Gotowana kasza jaglana z jabłkiem - samo zdrowie!
Dodatek kurkumy, cynamonu cejlońskiego i czarnego pieprzu sprawia, że jaglanka nabiera antyzapalnego charakteru i jest pomocna przy infekcjach

Następnie dodaję olej kokosowy i jeszcze raz wszystko mieszam. Później wrzucam pokrojone w kostkę jabłka (nie obieram ich ze skórki, dzięki czemu jaglanka jest jeszcze bardziej wartościowa).

Gotowana kasza jaglana z jabłkiem - samo zdrowie!

Zalewam całość napojem migdałowym i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut. Gotową jaglankę ozdabiam orzechami włoskimi.

Uwielbiamy tak przygotowaną jaglankę! Zarówno my z mężem, jak i nasze dzieciaczki 🙂 To taka miseczka zdrowia i wspaniałego smaku!

Gotowana kasza jaglana z jabłkiem - samo zdrowie!
Pyszna propozycja także dla najmłodszych! 🙂

JEDNA PORCJA JAGLANKI TO:
około 240 kcal
Białko: 5,3 g
Węglowodany: 32,1 g
Tłuszcz: 10,9 g
Błonnik pokarmowy: 4,9 g
Ładunek glikemiczny: 17,8

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Coś wspaniałego 😍 Idealne śniadanie.

    1. Natalia Autor says:

      Oj tak, zdecydowanie!😉

  2. Agnieszka says:

    Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić napój migdałowy?

    1. Natalia Autor says:

      Dzień dobry 🙂 Może być inny napój roślinny, może być mleko krowie, a może być po prostu kasza ugotowana na wodzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij