Zasady zdrowego grillowania. Plus 7 przepisów na pyszne sałatki do dań z grilla.

3.5K

Sezon grillowy w pełni. Czas przypomnieć kilka zasad, jakimi należy się kierować podczas grillowania. Wiem, że dania z grilla są pyszne i kojarzą nam się z czasem spędzonym z rodziną i znajomymi. Natomiast należy mieć na uwadze fakt, że zbyt częste spożywanie mocno wysmażonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów trzustki, pęcherza i żołądka. Poznaj zasady zdrowego grillowania i ciesz się smakiem dań konsumowanych w gronie najbliższych! 🙂

Jak zdrowo grillować? Plus 7 przepisów na sałatki do grilla
Zdrowe grillowanie nie obejdzie się bez pysznych warzyw! 🙂

Zasady zdrowego grillowania

1. Zadbaj o odpowiedni ruszt

A co to oznacza w praktyce? Powinien być on ustawiony odpowiednio wysoko i przede wszystkim powinien być czysty. Grillowanie potraw zbyt nisko nad płomieniem wiąże się ze zbyt dużym nasiąknięciem tłuszczu i toksycznego dymu. Z kolei jeśli ruszt nie został odpowiednio wyczyszczony po poprzednim grillowaniu, to zaschnięty tłuszcz i zwęglone resztki jedzenia po kolejnym podgrzaniu zaczną wydzielać toksyczne związki, zmieniają smak i aromat świeżych dań.

2. Zainwestuj w grill elektryczny lub gazowy

Są one zdecydowanie najzdrowszą opcją do grillowania. Natomiast nadal to właśnie grille węglowe są najbardziej popularne więc w ich przypadku lepiej jest stosować brykiet niż węgiel.

3. Korzystaj z tacek

Zapobiegają one skapywaniu wyciekającego z mięsa tłuszczu na rozgrzany brykiet węglowy. Dobrej jakości tacki wyposażone są w rynienki odprowadzające tłuszcz z mięsa, dzięki czemu potrawa nie jest nim nasiąknięta. Takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze niż smażenie mięs bezpośrednio na ruszcie. Ale czy tacki aluminiowe to rozwiązaniem rzeczywiście najlepsze? Nie do końca. Podgrzane do wysokich temperatur aluminium również nie pozostaje obojętne dla zdrowia. Lepszym wyborem będą coraz popularniejsze maty teflonowe. Natomiast idealnym rozwiązaniem wydaje się być zakup nowoczesnego grilla z rusztem, który odprowadza tłuszcz do specjalnego pojemnika.

4. Wybieraj chude i dobrej jakości gatunki mięs

Dlaczego? Otóż z chudych gatunków mięs wytapia się mniej tłuszczu i mniej toksycznych związków pojawia się w dymie. Dobrym wyborem będzie drób, ryby, cielęcina i wołowina. Jeśli decydujemy się na wieprzowinę, to warto wcześniej usunąć tłuste fragmenty.

5. Przygotuj samodzielnie marynatę do mięsa

To właśnie ona nadaje smak i zapobiega wysuszeniu. Mięso należy zamarynować na około 2h przed grillowaniem, a ryby i warzywa około 1h przed. Odradzam zakup mięs już w gotowych marynatach, bo niestety bardzo często jakość takich mięs jest tuszowana przez mieszankę intensywnych przypraw.

6. Postaw na aromatyczne zioła

Aby dania były smaczne, wbrew pozorom, wcale nie musimy bazować na dużej ilości soli. Dobrze jest wybierać takie przyprawy, jak: kolendra, kminek, kurkuma, bazylia, majeranek, chilli, które idealnie pasują do dań grillowanych. Co więcej, rozwiązanie z mniejszą ilością soli będzie także bardzo korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i choroby serca.

7. Nie zapominaj o zdrowych dodatkach

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie grillowania bez zdrowych i pysznych sałatek, czy też warzywnych szaszłyków. Na końcu wpisu podzielę się z Wami moimi ulubionymi! 🙂 Oprócz sałatek warto także serwować domowe sosy, np. tzatziki, czy aksamitny sos z awokado, które mogą stanowić fajny dodatek do mięs.

8. Wybierz odpowiednie napoje

Grillowanie wiąże się bardzo często z konsumpcją alkoholu i napojów gazowanych. Natomiast aby zmniejszyć ryzyko niestrawności i problemów jelitowych w czasie obfitych i smażonych posiłków, powinniśmy sięgnąć po zwykłą wodę. Jeśli chodzi o alkohol, to oczywiście należy zachować umiar, a w przypadku słodzonych napojów gazowanych, moim zdaniem można je sobie darować 🙂

Propozycje najsmaczniejszych sałatek na grilla

Kiedyś usłyszałam, że najlepszą sałatką na grilla są… szaszłyki! 🙂 Co prawda do sałatki im daleko, ale jak najbardziej zgadzam się z tym, że są idealną opcją na grilla! 🙂

Zestawienie sałatek idealnych do dań z grilla

Tak jak obiecałam, poniżej dzielę się z Wami moimi ulubionymi sałatkami na grilla. Na pewno przypadną Wam do gustu! 🙂

  1. Sałatka grillowa z awokado,
  2. Sałatka ziemniaczana,
  3. Z roszponką i mozzarellą,
  4. Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami,
  5. Prosta sałatka grecka,
  6. Sałatka z winogronem i mozzarellą,
  7. Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij