Herbata. Niby nic, a jednak napój o wielkiej mocy! Czy wiecie, że tuczące posiłki, jak np. torty przy okazji urodzin, warto popijać herbatą i tym samym przyswoić mniej kalorii? Znane rodzaje herbat – czarna, zielona i oolong nie tylko wpłyną korzystnie na pracę naszego serca i mózgu, ale także pomogą pozbyć się nagromadzonego tłuszczu na brzuchu. Herbata – złoty środek po obfitym posiłku. Dowiedz się, jak to działa.

Niezwykłe właściwości zawartych w herbacie polifenoli
Herbata zawiera cenne polifenole i to właśnie one mają niesamowitą zdolność hamowania enzymów w naszych jelitach, które trawią tłuszcze i cukry, po to by później umożliwić im wniknięcie do krwi. Popijając herbatę np. podczas jedzenia tortu czy pączka, możemy cieszyć się przyjemnością jedzenia tych słodkości, a jednocześnie mieć pewność, że nie wszystkie kalorie przedostaną się do naszej krwi, a następnie do organizmu. Herbata wypita z posiłkiem w pewnym stopniu blokuje ich rozkładanie na czynniki pierwsze i tym samym odpowiada za dostarczenie nam mniejszej ilości kalorii ze spożytych słodkości.
Korzyści dla mikroflory jelitowej
Warto wiedzieć, że niestrawione dzięki polifenolom zawartym w herbacie węglowodany nie dostarczą nam kalorii (bo nie zostaną wchłonięte), ale także staną się pokarmem dla korzystnej mikroflory jelitowej. Cenne mikroby odwdzięczą się nam za to, że nakarmiliśmy je pozostałością po węglowodanach (np. pączkach czy torcie) poprzez produkcję tzw. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. One z kolei wnikają do krwi i m.in. pomagają pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu.
Podsumowując
Oczywiście powyższy tekst nie miał na celu nakłonienia Was do sięgania po pączka czy tort i popijania ich herbatą. Wiadomo, że takie słodkie bomby kaloryczne nie mogą występować w naszej diecie codziennie, a jedynie przy specjalnych okazjach. Natomiast warto mieć na uwadze taki herbaciany tip przy okazji urodzin, czy innych rodzinnych spotkań. Warto także pamiętać o tym, że pijąc herbatę do posiłku zmniejszymy przyswajalność żelaza. To z kolei może być korzystne dla osób z hemochromatozą, czyli przeciążeniem organizmu żelazem.
Na podstawie:
1.Yang C.S., Zhang J., Zhang L., Huang J., Wang Y. Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Mol. Nutr. Food Res. 2015;60:160-174.
2. Striegel L., Kang B., Pilkenton S.J., Rychlik M., Apostolidis E. Effect of black tea and black tea pomace polyphenols on a-Glucosidase and a-Amylase inhibition, relevant to type 2 diabetes prevention. Front. Nutr. 2015;2:3.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂