Koktajl z jarmużem to prawdziwa bomba witaminowa! Te niepozorne zielone listki kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Dlatego właśnie jarmuż musi być obecny w zdrowej diecie każdego z nas. Dziś mam dla Was przepis na pyszny zielony koktajl, który przygotujecie błyskawicznie. Zapraszam 🙂
Żywieniowe ciekawostki o jarmużu
- Jarmuż zawiera dwa razy więcej wapnia niż mleko (w przeliczeniu na 100g) i składnik ten jest lepiej wchłaniany z zielonych liści niż właśnie z mleka. Można napisać, że jarmuż jest wspaniałym źródłem wapnia i powinien obficie występować szczególnie w dietach bezmlecznych.
- Jak większość warzyw, szczególnie zielonolistnych, jarmuż jest niskokaloryczny. Stanowi idealny składnik diet redukcyjnych.
- Zawiera duże ilości witaminy K i C.
- Znajdziemy w nim także luteinę, zeaksantynę i sulforafan.
Jarmuż a Hashimoto
Warto wiedzieć, że liście jarmużu zawierają goitrogeny. Są to substancje, które mogą zaburzać wykorzystanie jodu przez tarczycę, co ma duże znaczenie dla osób z chorobą Hashimoto. Osoby ze schorzeniami tarczycy powinny sięgać po jarmuż, ale taki, który został poddany obróbce termicznej. Podczas gotowania, duszenia, pieczenia, blanszowania, czy smażenia ilość goitrogenów ulega znacznej redukcji i wówczas liście jarmużu przestają być nieprzyjazne 🙂
Koktajl z jarmużem – składniki:
- garść liści jarmużu,
- 1 dojrzały banan,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Koktajl z jarmużem – sposób przygotowania
- Najpierw obieramy banana, a z pomarańczy wyciskamy sok.
- Następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera.
- Na koniec dodajemy około 1 szklankę wody i wszystko blendujemy na gładki koktajl.
Smacznego! 🙂
TAKI KOKTAJL TO:
około 181 kcal
Białko: 4,4 g
Węglowodany: 35,7 g
Tłuszcz: 4,9 g
Błonnik pokarmowy: 7,6 g
Ładunek glikemiczny: 19,1
Pijąc taki koktajl dostarczysz sobie:
- sulforafan – przeciwutleniacz o silnym działaniu przeciwnowotworowym,
- wapń – w jarmużu jest go więcej niż w mleku,
- luteina i zeaksantyna – chroniące siatkówkę oka przed szkodliwym promieniowaniem,
- potas – bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi,
- witamina C – wzmacnia naczynia krwionośne,
- witamina K – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi,
i wiele innych…
Jak w przypadku wszystkim warzyw zielonolistnych, znajdziemy w nim także chlorofil, który wykazuje działanie alkalizujące, działa przeciwzapalnie i regenerująco.
Mam nadzieję, że smak tego zielonego koktajlu przypadnie Wam do gustu i będziecie włączać go do swojej diety 🙂
Może chcecie wypróbować także inne zielone koktajle? Polecam:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂