Złote mleko – naturalne remedium na infekcje

1K

Sezon jesienno-zimowy, czyli ten obfitujący w różnego rodzaju infekcje przed nami. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób można naturalnie sobie pomóc. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze staram się najpierw próbować tego, co nie pochodzi z apteki. Tego, co jest bliższe naturze i naszemu organizmowi. Tego, co nie ma listy skutków ubocznych. Dziś mam dla Was przepis na złote mleko – naturalne remedium na infekcje. Jest to absolutna podstawa odporności według ajurwedy. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu pełnego pysznego smaku i zdrowia! 🙂

Złote mleko - naturalne remedium na infekcje
Złote mleko – naturalne remedium na infekcje
Kurkuma – kluczowy składnik złotego mleka

Co warto wiedzieć o kurkumie?

Kluczowym składnikiem złotego mleka o charakterze przeciwzapalnym jest kurkuma, a właściwie zawarta w niej substancja czynna – kurkumina. Rzadko która naturalnie występująca w przyrodzie substancja ma aż tak szerokie działanie. Jako jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, kurkumina ma działanie:

  • antyoksydacyjne,  
  • przeciwzapalne,  
  • przeciwwirusowe, 
  • antybakteryjne, 
  • przeciwgrzybicze,
  • kardioprotekcyjne,
  • przeciwutleniające,
  • antynowotworowe,
  • modulujące układ odpornościowy,
  • ochronne na wątrobę i żołądek. 

Złote mleko – składniki (1 porcja):

  • 200ml napoju migdałowego niesłodzonego (można użyć innego niesłodzonego napoju roślinnego lub klasyczne krowie mleko jeśli je tolerujemy),
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy, najlepiej ekologicznej (można użyć także kawałka korzenia kurkumy i zetrzeć go na tarce),
  • dwie szczypty cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta czarnego pieprzu (piperyna zawarta w czarnym pieprzu wzmocni działanie kurkuminy, czyli aktywnej substancji zawartej w kurkumie),
  • dwie szczypty suszonego imbiru (również można użyć kawałka świeżego korzenia imbiru i zetrzeć go na tarce),
  • łyżeczka oleju kokosowego (działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, co przy wszelkich infekcjach jest na wagę złota!),
  • 1/2 łyżeczki dobrej jakości miodu.

Sposób przygotowania

Wlej do garnuszka napój migdałowy i dodaj przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Gdy napój zacznie się ogrzewać, to dodaj olej kokosowy. Całość wymieszaj, chwilkę gotuj ale nie doprowadzaj do wrzenia! Na koniec dodaj miód. Gotowy napój przelej do kubka i wypij od razu po przygotowaniu.

Smacznego! 🙂

złote mleko dla dzieci
Złote mleko podaję także moim dzieciom przy pierwszych objawach infekcji 🙂

Czy złote mleko można podawać dzieciom?

Jak najbardziej tak! Jest to przede wszystkim naturalny sposób na walkę z chorobą. Jednak z uwagi na dodatek miodu, takie mleko podajemy dopiero po ukończeniu 1 roku życia. Można także przygotować złote mleko w wersji bez miodu, które będzie równie skuteczne. Więcej na temat rozszerzania diety najmłodszych pisałam tutaj. Oczywiście najmłodszym polecam przygotować mniejszą porcję, około 50ml. Również dodatek przypraw musi być mniej intensywny, bo dzieci to są jednak dość wybredne małe istotki 🙂

Jak często można pić złote mleko?

Pomimo tego, że jest to niezwykle zdrowa mikstura, to jak zawsze musimy pamiętać o umiarze. W sezonie jesienno-zimowym można po nie sięgać nawet codziennie, natomiast myślę, że skorzystanie z jego cennych właściwości 3-4 dni w tygodniu będzie opcją idealną! Kurkuma, czyli główny składnik złotego mleka, spożywana w nadmiarze, może podrażnić żołądek i prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak biegunka czy wymioty.

ZŁOTE MLEKO TO:
około 99kcal
Białko: 1,5g
Węglowodany: 7,5g
Tłuszcz: 7,2g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Ładunek glikemiczny: 2,7

Na podstawie:
Paul Pitchford: „Odżywianie dla zdrowia”, wyd. Galaktyka, 2008.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij