Rola diety w nadczynności tarczycy. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu?

381

Zapraszam Was na kolejny wpis z serii dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych. Tym razem przyjrzymy się, jaka jest rola diety w nadczynności tarczycy. Czy istnieją produkty na które szczególnie należy zwrócić uwagę? Zapraszam do artykułu.

Rola diety w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy. Czym jest i jakie są jej objawy?

O nadczynności tarczycy mówimy wtedy, gdy wytwarza ona zbyt dużo hormonów. Tarczyca produkuje m.in. tyroksynę, hormon, który jest odpowiedzialny za równowagę przemiany materii w organizmie. Nadmiar tyroksyny przyspiesza metabolizm, a więc zwiększa tempo wielu procesów zachodzących w organizmie. Nadczynność tarczycy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn.

Najczęstsze objawy nadczynności tarczycy to:

  • kołatanie serca,
  • bezsenność,
  • utrata wagi,
  • pocenie się,
  • stany lękowe,
  • problemy z koncentracją,
  • drżenie mięśni,
  • wytrzeszcz oczu.

Jakie są przyczyny nadczynności tarczycy?

  • guzki w gruczole tarczowym,
  • stan zapalny,
  • zmiany nowotworowe,
  • nieprawidłowe funkcjonowanie przysadki mózgowej,
  • w przypadku choroby Gravesa-Basedowa przyczyną nadprodukcji tyroksyny jest reakcja autoimmunologiczna.

Zalecenia żywieniowe dla osób z nadczynnością tarczycy

  1. Aby zachować normalny poziom energii i masę ciała często zaleca się spożywanie nadwyżki kalorycznej rzędu 15-20%.
  2. Istotna jest odpowiednia podaż białka, aby przyspieszony metabolizm nie doprowadził do zmniejszenia masy mięśniowej. Warto zwrócić uwagę zarówno na białko pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego i tutaj zapraszam do rozwinięcia tematu nt. strączków.
  3. Dieta powinna być bogata w przeciwutleniacze, takie jak witaminy A, C, E, które pomagają zwalczać skutki nadczynności tarczycy. Witamina C to przede wszystkim warzywa i owoce, np. owoce cytrusowe, owoce leśne, melony i papryka. Witamina E z kolei to: awokado, orzechy, oliwa z oliwek i produkty pełnoziarniste.
  4. Warto uwzględnić w diecie produkty bogate w beta-karoten, czyli np. marchewkę, dynię, czy bataty. Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, a ona z kolei wpływa n metabolizm jodu w naszym organizmie.
  5. Należy zwrócić uwagę na zawartość wapnia w kościach, którego wchłanianie wspomaga witamina D. Nadczynność tarczycy wpływa na metabolizm wapnia w kościach. Nadmiar tyroksyny w organizmie wpływa prawdopodobnie na zmniejszenie masy i gęstości kości, zwiększając tym samym ryzyko osteoporozy. Aby zaopatrzyć organizm w wapń warto spożywać: brokuły, figi, nabiał i warzywa liściaste.
  6. Istotna jest podaż witaminy K, którą znajdziemy w zielonych warzywach liściastych. Tutaj z pomocą mogą przyjść przeróżne sałatki albo koktajle.
  7. Ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, orzechy włoskie).
  8. W jadłospisie nie powinno zabraknąć takich pierwiastków, jak: magnez, mangan, potas, zatem musi on obfitować w świeże i sezonowe owoce i warzywa.
  9. Warto uwzględnić także roślinne substancje: izoflawony (znajdziemy je w soi) i lignany (w siemieniu lnianym). Wpływają one na gęstość i wytrzymałość kości, chroniąc je przed złamaniami.

Na podstawie:
– H., A. Ciborowscy: „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”.
– Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw.

Jeśli zależy Tobie na gotowej, prostej i pysznej diecie przeciwzapalnej, zerknij do mojego internetowego sklepu. A jeśli wolisz współpracę indywidualną, zachęcam do zapoznania się z moją ofertą 🙂

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij