Na zdrową dietę składa się wiele czynników i produktów spożywczych, jednym z nich jest awokado. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką, właśnie ten owoc koniecznie musisz mieć w swojej kuchni. Awokado – podstawa zdrowej diety, dowiedz się dlaczego i poznaj 12 pysznych przepisów z jego wykorzystaniem.
Kremowe, jedwabiste awokado jest bardzo bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, zdrowych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosubstancji.
Co zawiera awokado?
Beta-sitosterol – ten związek blokuje wchłanianie cholesterolu oraz zapobiega nowotworom piersi.
Błonnik – jedno awokado pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Rozpuszczalna frakcja błonnika usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, a frakcja nierozpuszczalna zapobiega zaparciom, utrzymując w dobrej kondycji przewód pokarmowy.
Witamina C i E – to silne przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Glutation – jest to silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki i zapobiega starzeniu.
Kwas foliowy – to ważna witamina z grupy B, o którą szczególnie powinny zadbać kobiety w ciąży, gdyż zapobiega ona powstawaniu wad wrodzonych układu nerwowego u płodu. U dorosłych z kolei kwas foliowy chroni przed nowotworami i chorobami serca.
Kwas oleinowy – rodzaj jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który obniża stężenie cholesterolu i zapobiega miażdżycy.
Magnez – pomaga redukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, migren i niepokoju. Także dziewczyny, już wiecie, o co wzbogacić swoją dietę szczególnie przed menstruacją 🙂
Uwaga!
Wielu ludzi celowo unika awokado, ponieważ obawia się tłuszczu. Rzeczywiście, awokado głównie składa się z tłuszczu, natomiast musimy pamiętać, że jest to ten dobry rodzaj, który tylko i wyłącznie zadziała na naszą korzyść. Zawarte w nim dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomogą obniżyć stężenie cholesterolu LDL, czyli tzw. “złego” cholesterolu, a tym samym przyczynią się do ograniczenia ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Zatem nie bójmy się tego owocu i nie bójmy się tłuszczu!
Dobra rada
Obrane awokado szybko ciemnienie, warto zatem skropić je sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli natomiast wykorzystałaś/eś tylko połowę awokado, w drugiej koniecznie pozostaw pestkę – owoc pozostanie dłużej świeży.
Nietolerancja histaminy a awokado
Awokado, choć jest bardzo zdrowe, to zawiera histaminę, dlatego nie będzie odpowiednim produktem spożywczym dla każdego.
Co to jest histamina?
Histamina to niezwykle toksyczna amina biogenna, która powstaje z aminokwasu o nazwie histydyna. Histamina jest to przekaźnik odpowiedzi immunologicznej, który jest uwalniany w momencie powstania urazu lub kontaktu z alergenem. Odgrywa ona bardzo ważną rolę we wczesnych reakcjach alergicznych i uczestniczy w przebiegu stanu zapalnego. Największe stężenia zmagazynowanej histaminy występują w płucach, przewodzie pokarmowym oraz skórze.
Organizm człowieka ma zdolność metabolizowania histaminy, dzięki obecności właściwych enzymów katalitycznych. Natomiast w przypadku nieprawidłowego procesu rozkładania histaminy dochodzi do jej kumulacji i zatrucia ustroju. Enzymem, który jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru histaminy przyjętej z pożywieniem jest diaminooksydaza, tzw. enzym DAO. Do zaburzeń związanych metabolizowaniem histaminy dochodzi najczęściej w chorobach jelit oraz pod wpływem przewlekłego stresu.
Co pysznego można zrobić z awokado? Oto 12 wspaniałych propozycji 🙂
- pasta z awokado idealna do kanapek,
- czekoladowy krem z awokado,
- koktajl kakaowy z awokado,
- pasta z awokado i fety,
- orzeźwiający koktajl z awokado i cytryną,
- orzechowy deser z awokado,
- kremowa sałatka z kurczakiem i awokado,
- sałatka z mango, awokado i fetą,
- mini serniczki z awokado,
- awokado z miodem i orzechami włoskimi,
- sałatka z awokado i buraczkiem,
- sos z awokado.
Dajcie znać, który z przepisów szczególnie przypadł Wam do gustu! 🙂
Źródło:
Paul Pitchford: “Odżywianie dla zdrowia”, Galaktyka 2008.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Kocham awokado! Mogłabym je jeść codziennie gdyby nie cena, jednak staram się kupować 2 razy w tygodniu. 🙂
To prawda, mogłoby być nieco tańsze 😉