Dawno nie było nic nowego do ugotowania, zatem nadrabiam zaległości. Zapiekana cukinia z mięsem mielonym to bardzo proste w przygotowaniu danie. Przepyszne, aromatyczne, z pewnością Wam zasmakuje. Cukinia przygotowana w ten sposób jest sprężysta i lekko chrupiąca. Do tego pokryta aromatycznym sosem a’la spaghetti. Danie sprawdzi się fantastycznie solo, ale jeśli chcecie, to możecie śmiało zjeść je z dodatkiem ulubionej kaszy, ryżu czy makaronu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania nowego przepisu.
Składniki (2 porcje):
- 1 duża cukinia,
- 200ml passaty pomidorowej,
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- mięso mielone z łopatki wieprzowej, 160g,
- ser feta, 60g,
- szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, oregano i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaną cebulkę, czosnek oraz mięso mielone obsmażamy na łyżeczce oliwy z dodatkiem przypraw.
Później myjemy cukinię i kroimy ją w talarki, a je z kolei w jeszcze w mniejsze kawałki. Następnie żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek (1 łyżeczka) i wrzucamy kawałki surowej cukinii. Przyprawiamy je szczyptą soli. Później nakładamy przesmażone mięso i całość zalewamy passatą. Na koniec nakładamy rozkruszoną fetę, naczynie przykrywamy folią lub pokrywką i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, funkcja góra-dół.
Jedna porcja to:
około 564 kcal
Białko: 29,5g
Węglowodany: 31,1g
Tłuszcz: 34,7g
Błonnik pokarmowy: 6,0g
Ładunek glikemiczny: 6,6
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂