Kanapka to z pewnością jeden z łatwiejszych do przygotowania posiłków. Ale jak w każdym innym przypadku, tak tutaj, można ją stworzyć tak, że będzie bardzo wartościowa dla naszego organizmu, albo tak, że będzie raczej szybką przekąską, która tylko napędzi nasz głód. W tym artykule podzielę się z Wami wskazówkami, jak stworzyć wartościowe kanapki oraz podam kilka moich ulubionych połączeń smakowych. Dobra kanapka nie jest zła! Serdecznie zapraszam do artykułu.
Podstawowe zasady komponowania zdrowych kanapek
- Zwróćmy uwagę na dobór właściwego pieczywa. Osobiście polecam pieczywo żytnie na zakwasie lub pieczywo graham, które charakteryzuje się niskim IG dzięki sporem zawartości błonnika pokarmowego. Oczywiście nie każdemu taki rodzaj pieczywa będzie służyć, jak zawsze jest to kwestia bardzo indywidualna. Natomiast ogólnie dla zdrowia i przede wszystkim dla prawidłowej glikemii warto sięgać po pieczywo bogate w błonnik pokarmowy.
- Pieczywo warto smarować masłem, pastami warzywnymi, pesto, humusem, a także np. musztardą. Dobrym pomysłem jest także skropienie pieczywa oliwą z oliwek lub posmarowanie go masłem orzechowym, szczególnie w przypadku kanapek na słodko.
- Niezależnie od tego, z czym chcemy przygotować kanapkę, zawsze sięgajmy po składniki jak najwyższej jakości! Sery, wędliny, ryby niech swoim smakiem gwarantują swoje dobre pochodzenie.
- Nie zapominajmy o warzywach! Sięgajmy szczególnie po te sezonowe i nie żałujmy ich ilości! Nawet jeśli nie zmieszczą się na kanapce, nie szkodzi, po prostu połóżmy je obok na talerzu i schrupmy ze smakiem! To prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, a do tego są niskokaloryczne. Oprócz świeżych warzyw idealnie sprawdzą się także kiszonki, które przy okazji wpłyną korzystnie na stan naszej mikroflory.
- Urozmaicajmy swoje kanapki świeżymi ziołami, a także orzechami, nasionami i pestkami, które jeszcze bardziej podniosą ich walory zdrowotne.
Poznaj moje ulubione kanapkowe połączenia 🙂
- Kanapka z pastą z awokado na ostro, gotowanym jajkiem i szczypiorkiem.
- Kanapka z musztardą, wędliną, sałatą i pomidorem.
- A także z musztardą, wędliną, roszponką i suszonymi pomidorami.
- Kanapka w stylu włoskim z zielonym pesto, mozzarellą i pomidorkami.
- Kanapka z humusem, żółtym serem, rukolą i papryką.
- Również w wersji na słodko z masłem orzechowym, twarogiem, bananem i cynamonem cejlońskim.
- Kanapka na słodko z miodem, twarogiem i orzechami włoskimi.
- Kanapka z serkiem naturalnym, wędzonym łososiem, roszponką i kiełkami.
- Kanapka z masłem, twarogiem, sałatą, zielonym ogórkiem i rzodkiewką.
- Kanapka z musztardą, żółtym serem, sałatą i kiszonym ogórkiem.
Oprócz powyższych propozycji uwielbiam także smarować pieczywo przeróżnymi pastami warzywnymi. Tutaj znajdziecie zestawienie 14 moich ulubionych 🙂
A jakie są Twoje ulubione kanapkowe połączenia smakowe? 🙂
Zachęcam Cię także do wypróbowania wspaniałych przepisów na proste w przygotowaniu, domowe pieczywo:
– chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
– z płatkami jaglanymi,
– chlebek z płatkami owsianymi i chia.
A jeśli chodzi o różne pomysły na kanapki, to znajdziecie je także w gotowym, wiosennym jadłospisie z niskim IG dostępnym w moim sklepie 🙂
Przeczytaj także:
- Metabolizm. Co to takiego? Czy rzeczywiście zwalnia po 30-tce?
- Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂