Super proste, super szybkie, bardzo kolorowe i bardzo smaczne danie. Połączenie warzyw, kurczaka i ryżu, do tego idealnie dobrane przyprawy i mamy prawdziwie meksykańską kuchnię! Można zjeść na ciepło jako pyszny obiadek, ale nada się także jako sałatka, tuż po wystygnięciu. Oto kurczak po meksykańsku.

Kurczak po meksykańsku – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek ryżu basmati,
- pierś z kurczaka, 200g,
- 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą, około 300g,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 1/2 awokado,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona papryka (albo zielona albo żółta),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- płatki chili, oregano, słodka papryka, kminek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
obimy?
- Najpierw pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce oregano, słodkiej papryki oraz kminku. Dodajemy także szczyptę płatków chili oraz czosnku.
- Następnie cebulkę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę.
- Ryż gotujemy według przepisu z opakowania.
- Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso przez około 5 minut. Następnie dodajemy cebulkę i paprykę, całość mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
- Czerwoną fasolę z kukurydzą porządnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do zawartości patelni.
- Do całości dodajemy także ugotowany ryż oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko mieszamy.
- Danie wykładamy na talerz i na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z limonki.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?