Kochani, wreszcie wygospodarowałam chwilę pomiędzy układaniem Waszych jadłospisów na nowy wpis na blogu! Dziś bardzo praktyczny i pomocny dla każdego, kto dopiero zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem, a także dla tych, którzy już od dawna są na tej dobrej drodze 🙂 Pasty do pieczywa po które warto sięgać. Zestawienie 14 moich ulubionych przepisów z bloga. Będzie to fajna baza dla osób, które chcą urozmaicić swoje menu i jeszcze bardziej wzbogacić je w cenne warzywa. Serdecznie zapraszam! 🙂
Czym najlepiej smarować pieczywo?
Rozpoczniemy od odpowiedzi na to pytanie. Ja akurat jestem zwolenniczką masła, bo ma prosty skład i niski stopień przetworzenia. Masło to także naturalne źródło witaminy A, cennej chociażby w kontekście naszego wzroku. Masło jest także lekkostrawne, co czyni je tłuszczem pożądanym w diecie wielu osób z różnymi jednostkami chorobowymi. Ale musimy pamiętać o tym, że masło to jednak tłuszcz nasycony, więc aby zachować równowagę, warto częściej sięgać po tłuszcze nienasycone, czyli głównie oleje roślinne. Można np. skrapiać pieczywo oliwą z oliwek extra virgin, albo nierafinowanym olejem rzepakowym, czy olejem lnianym. Można także smarować pieczywo ulubionym pesto, w którym oprócz dobrego oleju lub oliwy znajdziemy też fantastycznie wpływające na nasz organizm zielone listki, np. bazylii, pietruszki, czy kolendry. Oprócz takiej „tłuszczowej bazy” zdecydowanie namawiam do włączenia do swojego menu także past warzywnych, o których piszę poniżej.
Pasty warzywne idealne do pieczywa
1. Pasta z zielonego groszku i słonecznika
To moja ulubiona pasta. Cenię ją za wspaniały smak i prostotę wykonania. Serdecznie polecam! Przepis znajdziecie tutaj.
2. Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
To tylko dwa składniki, a w smaku rewelacja! Przepis tutaj.
3. Pasta warzywna z kaszą jaglaną
Czyli pasta z moją ulubioną, zasadotwórczą kaszą 🙂 Znajdziecie ją tutaj.
4. Klasyczna pasta z czerwonej fasoli
Szczególnie dla tych, którzy poszukują dodatkowego źródła białka w diecie. Tutaj mamy bogactwo białka roślinnego 🙂 Kliknij po przepis.
5. Pasta z awokado
Najprostsza i najpyszniejsza. Znajdziesz ją tutaj.
6. Pasta z awokado i fety
Również ją uwielbiam, bo jest prosta z przygotowaniu. Spróbuj! 🙂
7. Cieciorella, czyli czekoladowy krem z ciecierzycy
To taka zdecydowanie bardziej odżywcza i wartościowa wersja nutelli. Przepis jest tutaj.
8. Zdrowy krem czekoladowy
Czyli kakaowy krem z awokado, który czeka na Ciebie tutaj.
9. Pasta sardynkowo-pomidorowa
Może mniej warzywna, ale ekstremalnie prosta i pyszna. Polecam! Przepis tutaj.
10. Pasta z pieczonego bakłażana
Bakłażan jest niestety wciąż rzadko obecny w naszej diecie, a to doskonałe źródło antocyjanów, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tej pasty! 🙂
11. Pasta z bakłażana i papryki
Nieco zmodyfikowana wersja klasycznej pasty z bakłażana. Również godna wypróbowania! Przepis tutaj.
12. Pasta z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów
Bardzo aromatyczna, szczerze polecam! Czeka na Was tutaj.
13. Pasta kanapkowa z tuńczykiem i kukurydzą
Napiszę tylko tyle, że bardzo często u mnie gości. Jest prosta i pyszna. Wypróbuj! 🙂
14. Pasta jajeczna z awokado
Bardzo aksamitna i delikatna pasta, którą znajdziecie tutaj.
Podsumowując
Mam nadzieję, że powyższe przepisy na pasty do pieczywa umilą Wam codzienne odżywianie. Serdecznie zachęcam Was do urozmaicania swojego menu i wzbogacania je w cenne warzywa, które właśnie możecie wykorzystać do przygotowania pysznych past.
Przeczytaj także:
- 12 pysznych przepisów z awokado w roli głównej,
- Dlaczego warto jeść strączki? Plus 15 strączkowych przepisów z bloga.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂