Chlebek z płatkami owsianymi i chia to delikatnie zmieniona wersja chlebka z płatkami jaglanymi, na którego przepis znajdziecie tutaj. Jest równie pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają smak domowego, świeżego pieczywa. Chlebek jest idealny dla maluchów więc zachęcam wszystkie mamy do wypróbowania tego przepisu.
Chlebek z płatkami owsianymi i chia – składniki (na tradycyjną keksówkę; 12 porcji chlebka):
- 500g mąki orkiszowej jasnej,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich (tutaj o tym, dlaczego warto je jeść),
- 2 łyżki nasion chia,
- 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru (niezbędny dla pracy drożdży),
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki.
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą.
- Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
- Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa.
- Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki.
- Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze na na około 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół.
- Chlebek piecz przez jedną godzinę. A później zajadaj z czym tylko chcesz 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 173 kcal
Białko: 6,5g
Węglowodany: 34,7g
Tłuszcz: 1,3g
Błonnik pokarmowy: 3,4g
Ładunek glikemiczny: 25,3
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂