Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, czyli kolejna odsłona niezawodnego, prostego przepisu na chlebek od mojej teściowej 🙂 Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy z mąki pełnoziarnistej chlebek również się uda. No i wyszedł doskonały, zatem polecam Wam go serdecznie. Dodałam do niego jeszcze pestki dyni oraz sezam aby było jeszcze zdrowiej. Ten chlebek ma wspaniałą, chrupiącą skórkę 🙂 To co, pieczecie? 🙂
Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):
- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki białego sezamu (tutaj przeczytasz więcej o pestkach i nasionach),
- 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru (konieczny dla pracy drożdży),
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki.
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą.
- Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
- Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa.
- Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki.
- Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze na na około 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
- Chlebek piecz przez jedną zegarową godzinę. A później zajadaj z czym tylko chcesz, np. z pyszną pastą z zielonego groszku 🙂
JEDNA KROMKA CHLEBKA TO:
około 162kcal
Białko: 7,0g
Węglowodany: 31,3g
Tłuszcz: 2,2g
Błonnik pokarmowy: 6,8g
Ładunek glikemiczny: 11,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wyszedł przepyszny, nie myslalam , ze prawie bez pracy tylko trochę czekania na wyrastanie i do pieca. Kroiłem jeszcze ciepły, pokochałam go od pierwszego kęsa😘😍
Cieszę się bardzo! :):):)