Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej – prosty i pyszny

20.9K

Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, czyli kolejna odsłona niezawodnego, prostego przepisu na chlebek od mojej teściowej 🙂 Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy z mąki pełnoziarnistej chlebek również się uda. No i wyszedł doskonały, zatem polecam Wam go serdecznie. Dodałam do niego jeszcze pestki dyni oraz sezam aby było jeszcze zdrowiej. Ten chlebek ma wspaniałą, chrupiącą skórkę 🙂 To co, pieczecie? 🙂

Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):

  • 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki białego sezamu (tutaj przeczytasz więcej o pestkach i nasionach),
  • 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki cukru (konieczny dla pracy drożdży),
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą.
  3. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  4. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa.
  5. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki.
  7. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze na na około 20 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
  9. Chlebek piecz przez jedną zegarową godzinę. A później zajadaj z czym tylko chcesz, np. z pyszną pastą z zielonego groszku 🙂

JEDNA KROMKA CHLEBKA TO:
około 162kcal
Białko: 7,0g
Węglowodany: 31,3g
Tłuszcz: 2,2g
Błonnik pokarmowy: 6,8g
Ładunek glikemiczny: 11,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Wyszedł przepyszny, nie myslalam , ze prawie bez pracy tylko trochę czekania na wyrastanie i do pieca. Kroiłem jeszcze ciepły, pokochałam go od pierwszego kęsa😘😍

  2. Natalia Autor says:

    Cieszę się bardzo! :):):)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij