Uwielbiam domowe pieczywo. Uważam, że nie ma nic wspanialszego niż kromka świeżo upieczonego, dopiero co wyjętego z piekarnika chlebka 🙂 Przy dwójce małych szkrabów niestety nie udaje mi się wygospodarować zbyt wiele czasu na domowe wypieki, ale staram się chociaż raz w tygodniu przygotować pyszny, domowy chlebek 🙂 Zdecydowanie wygrywa on walorami smakowymi z pieczywem kupnym, ale przede wszystkim mam pewność, co do jego składników i wiem, że jest zdrowszy. Dziś mam dla Was przepis na wspaniały chlebek z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym. Inspirowałam się przepisem znalezionym na zajadam.pl, ale oczywiście zmodyfikowałam go według swojego pomysłu.
Chlebek z płatkami jaglanymi – składniki:
- 500g mąki orkiszowej jasnej,
- 4 łyżki płatków jaglanych,
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru (potrzebny do pracy drożdży),
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki.
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą.
- Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
- Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa.
- Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki.
- Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze na na około 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
- Chlebek piecz przez jedną godzinę. A później rozkoszuj się jego smakiem 🙂
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wygląda konkret 🙂 Chlebka z płatkami jeszcze nie próbowałem. Często sięgam po różne pieczywo więc taka wersja zdecydowanie będzie do wypróbowania 🙂