Jeśli sądzisz, że do kanapek pasuje tylko masło – muszę Cię nieco rozczarować 🙂 Przedstawiam najłatwiejszą i najszybszą, zdrową alternatywę – oto pasta z awokado – idealna do kanapek. W mojej kuchni najczęściej występuje ona razem z sadzonymi jajkami i dobrej jakości pieczywem. Takie śniadanko daje porządny zastrzyk energii na cały dzień, a do tego jest oczywiście przepyszne i bardzo odżywcze. O tym, dlaczego warto uwzględnić awokado w zdrowej diecie, przeczytasz tutaj. Szczerze polecam!
Najbardziej uwielbiam ją właśnie w takiej formie: chlebek żytni i sadzone jajo. To mój sprawdzony sposób na sycące i pyszne śniadanko 🙂
Pasta z awokado – idealna do kanapek – składniki (2 porcje):
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierz awokado i usuń pestkę.
- Następnie rozgnieć awokado widelcem.
- Dopraw do smaku, wymieszaj i nałóż na pieczywo.
JEDNA PORCJA PASTY, TO:
około 114 kcal
Białko: 1,5 g
Węglowodany: 6,4 g
Tłuszcz: 10,4 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g
Ładunek glikemiczny: 0,6
Jako dietetyk jestem zwolenniczką używania przeróżnych past warzywnych do pieczywa, zamiast tradycyjnego masła, sera, czy wędliny. Kanapki z pastami są zdecydowanie bardziej odżywcze i zdrowsze, dlatego namawiam Was do ich wykorzystania w swojej kuchni 🙂 Dodatkowo są idealnym sposobem na wzbogacenie diety w warzywa, z czym wiele osób ma problem.
Mam dla Ciebie także inne przepisy na pasty do pieczywa, oto one:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂