Kochani, dziś na szybko chcę napisać kilka słów na temat masła orzechowego, bo bez wątpienia jest to jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych. Jest pyszne, sama je uwielbiam, ale dziś chcę Wam napisać, dlaczego lepiej sięgać po nie z rozwagą i na co należy zwrócić szczególną uwagę. Masło orzechowe – co jest z nim nie tak?
Skład masła orzechowego
Koniecznie przeczytaj skład masła, po które sięgasz. To jest pierwsza i podstawowa zasada, o której musimy pamiętać. Oczywiście stawiamy na takie, które zawiera 100% orzechów, jest bez dodatku soli i cukru. Obecnie na rynku jest wiele takich produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki.
Jak wygląda produkcja masła orzechowego?
Tutaj dochodzimy do sedna problemu. Otóż zauważcie, że zwykle masła orzechowe są wyprodukowane na bazie orzechów prażonych. A co to dokładnie oznacza? Orzechy naturalnie zawierają łatwo utleniające się wielonienasycone kwasy tłuszczowe i właśnie z tego powodu nie powinny być poddawane wysokiej temperaturze. A prażenie niewątpliwie się z taką wiąże. Duże spożycie orzechów prażonych i masła orzechowego na ich bazie może przyczyniać się do stanów zapalnych w naszym organizmie. Orzechy powinniśmy spożywać najlepiej na surowo, i nie poddawać ich żadnej obróbce termicznej.
Jakie jest najlepsze rozwiązanie?
Jeśli uwielbiamy smak masła orzechowego, to z łatwością możemy je w najzdrowszej wersji przygotować samodzielnie w domu. Oczywiście wymaga to poświęcenia odrobiny czasu. Wystarczy ulubione, nieprażone, świeże orzechy zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dobrze poszukamy, to uda nam się znaleźć także gotowe masła orzechowe na bazie orzechów nieprażonych.
W tym krótkim wpisie chciałam zwrócić uwagę przede wszystkim na umiar, jak ze wszystkim. Nie jestem za tym, by popadać w skrajności i mi samej również zdarza się zjeść masło orzechowe na bazie orzechów prażonych, bo je najzwyczajniej uwielbiam. Chodzi o to, by zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzać z ilością. Czyli jak zawsze. Poza tym pamiętajmy, że najważniejsze jest zachowanie równowagi. Jeśli spożywamy masło orzechowe, które może działać prozapalnie, to zadbajmy o pozostałe aspekty, które to działanie zrównoważą. Przykładowo ruch na świeżym powietrzu, spożywanie warzyw, owoców, właściwy sen, pozytywne nastawienie do życia! 🙂
Przeczytaj także:
- Orzechy makadamia – dlaczego warto je jeść?
- Pistacje i zawarty w nich kwas elagowy jako element zdrowej diety.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂