Ostatnio u mnie w domu królują marchewki na różne sposoby i dzisiaj zapraszam Was na moje nowe kulinarne odkrycie – placuszki marchewkowo-serowe z piekarnika. Smakują wspaniale i są bardzo ale to bardzo proste w przygotowaniu 🙂 My zjedliśmy je jako dodatek do rybki, która również w tym samym czasie wylądowała w piekarniku. Czyli taki trochę obiad, który „robił się sam”. Natomiast placuszki można zjeść solo, czy z dodatkiem ulubionego dipu. Możliwości jest wiele. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Składniki (9 placuszków):
- 1 sporej wielkości marchewka,
- 1 duże lub 2 małe jajka*,
- 50g sera grana padano (może być parmezan).
*Konsystencja po zmieszaniu składników musi być dość mokra/zbita, dlatego w zależności od wielkości użytej marchewki, warto dodać albo więcej albo mniej jajka.
Sposób przygotowania
Najpierw marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do niej starty ser i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Nakładaj ciasto łyżką na blachę z papierem do pieczenia. Dociśnij, by powstał dość cienki placek.
Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 30 minut.
1 placuszek to:
około 32 kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 0,9g
Tłuszcz: 1,9g
Błonnik pokarmowy: 0,2
Ładunek glikemiczny: 0,1 (IG = 20,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂