Co na temat miodu sądzi ajurweda, czyli starohinduska sztuka leczenia? Plus przepis na ekspresowy deser na jesień – ulubiony moich dzieci :)

432

Sezon jesienny w pełni, zapewne miód jest teraz obecny w każdym domu. A przynajmniej u mnie 🙂 To prawda, że miód to z chemicznego punktu widzenia mieszanka glukozy i fruktozy, czyli cukrów prostych, których powinno być w naszej diecie jak najmniej. Przy okazji odsyłam do artykułu dotyczącego słodyczy w diecie dzieci. Ale miód to także coś naturalnego, wytworzonego przez pszczoły i odżywczego dla naszego organizmu. Dziś w skrócie o tym, co na temat miodu sądzi ajurweda, czyli starohinduska sztuka leczenia. Serdecznie zapraszam! 🙂

Złocisty, słodziutki, pyszny miód!

Tym razem nie będę pisać o rodzajach miodu, choć tak naprawdę każdy z nich ma swoje szczególne przeznaczenie. Dziś jednak skupię się na jego ogólnym opisie zgodnie z ajurwedą.

Jakie właściwości posiada miód?

Przez całe wieki miód był wykorzystywany jako lekarstwo. Zarówno miód surowy, jak i podgrzany, w naturalny sposób harmonizuje wątrobę, neutralizuje toksyny i uśmierza ból. Pod względem termicznym miód jest neutralny – ani nie ogrzewa, ani nie ochładza. Dodatkowo miód pasteryzowany lub gotowany nawilża suchość i leczy suchość gardła oraz chrypkę i suchy kaszel. Surowy lub podgrzany miód jest przydatny w leczeniu wrzodów żołądka, ropiejących ran, wysokiego ciśnienia krwi, zaparć, a także może być aplikowany bezpośrednio na poparzenia. Jego słodkie i odtruwające właściwości są wykorzystywane do przełamania błędnego koła alkoholizmu (alkohol to także pewnego rodzaju cukier; piwo zawiera w sobie maltozę – cukier prosty składający się z dwóch cząsteczek glukozy). W tym celu należy spożyć łyżkę miodu podczas kaca, kiedy pojawia się ponowna chęć wypicia alkoholu. Harmonizujące właściwości miodu przydają się także osobom przepracowanym, kobietom cierpiącym na problemy menstruacyjne, lub osobom wyczerpanym z powodu stosowania antyodżywczej, słonej i tłustej diety.

Zalecenia dotyczące stosowania miodu

Dla osób, których dieta składa się głównie ze zbóż i warzyw, zazwyczaj dopuszczalne jest spożycie niewielkiej ilości miodu. Dla większości zastosowań najpierw rozcieńcz od 1 do 3 łyżeczek miodu w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, lub wymieszaj go z innymi produktami, aby zmniejszyć nieco jego silne działanie. Osoby z nadmiarem śluzu nie powinny stosować miodu podgrzanego. Wówczas lepszy jest miód surowy, nieprzetworzony, gdyż posiada zdolność osuszania śluzu i pomaga osobom z objawami wilgoci, takimi jak obrzęki i nadwaga. Surowego miodu nie zaleca się także dzieciom poniżej 1 roku życia. O tym więcej pisałam przy okazji wprowadzania poszczególnych produktów do diety dziecka.

Warto wiedzieć, że pod wpływem ogrzewania miód traci swoje korzystne właściwości. Surowy miód można kupić w sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością lub bezpośrednio od pszczelarzy.

Prosty deser na jesień

A na koniec mam dla Was naprawdę ekspresowy i pyszny deser na jesień, jakim zajadają się od czasu do czasu moje dzieci. Bita śmietana z miodkiem. Tylko i aż tyle 🙂 Ważne, aby kupić dobrej jakości bitą śmietanę bez karagenu! Wystarczy dobrze schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić (moje dzieci były bardzo niecierpliwe i ubijanie zostało szybciej przerwane…). Przełożyć do pucharków i ozdobić odrobiną surowego miodu. Dałam mniej więcej pół łyżeczki na porcję, a słodycz była wystarczająca!

Mniam! 🙂

A czy Wy jesteście fanami miodu? Korzystacie z niego w okresie jesienno-zimowym? Do czego najczęściej go używacie? 🙂

Na podstawie:
Paul Pitchford: „Odżywianie dla zdrowia”

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij