Hipoglikemia. Jakie są jej rodzaje, objawy i skutki? Jak ją zdiagnozować? Jaką dietę zastosować? Plus przykładowe posiłki z bloga.

101

Dziś kolejny wpis z serii dietoterapii w wybranych jednostkach chorobowych. Tym razem hipoglikemia. Jakie są jej rodzaje, objawy i skutki? Jak ją zdiagnozować? Jaką dietę zastosować? Plus przykładowe posiłki z bloga. Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu, serdecznie zapraszam! 🙂

hipoglikemia

Czym jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to reakcja polegająca na obniżeniu poziomu cukru we krwi poniżej 70 mg/dl,  niezależnie od występowania objawów. U części osób, zwłaszcza z zaburzeniami gospodarki glukozy, objawy mogą pojawić się dopiero przy znacznie niższych wartościach cukru. Epizody hipoglikemii najczęściej występują u osób chorych na cukrzycę typu I, ze źle dobranymi dawkami leków, u osób nadużywających alkoholu oraz przy wzmożonej aktywności fizycznej, ale mogą dotyczyć także osób zdrowych. Głównym powodem występowania zaburzenia jest zbyt duży wyrzut insuliny po posiłku bogatym w węglowodany proste, który może sugerować obecność hiperinsulinemii, zwiększoną wrażliwość tkanek na insulinę lub nieprawidłowe działanie hormonów przeciwstawnych np. glukagonu.

Jakie są rodzaje hipoglikemii?

1. Hipoglikemia poposiłkowa reaktywna

Dotyczy pacjentów po operacjach żołądka, np. bariatrycznych, czy resekcji żołądka np. z powodu nowotworu. Epizod hipoglikemii może pojawić się już po 30 minutach od spożycia posiłku. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u tych pacjentów, związane są  z szybszym przechodzeniem pokarmu z żołądka do jelit, co często definiuje się jako późny zespół poposiłkowy (dumping syndrome).

2. Hipoglikemia we wczesnej fazie cukrzycy typu 2

Wynika z nieprawidłowej pracy trzustki. Pojawia się od 3 do 5 godzin od spożycia posiłku.

3. Hipoglikemia reaktywna idiopatyczna

Ten rodzaj hipoglikemii może występować u osób zdrowych, ale także może wynikać z nieprawidłowej pracy trzustki. Pojawia się od 2 do 5 godzin od spożycia posiłku. Hipoglikemia może występować u pacjentów wraz z insulinoopornością, a może być osobną przypadłością.

Jakie są objawy hipoglikemii?

  • wzmożone uczucie głodu,
  • osłabienie, senność,
  • problemy z koncentracją,
  • lęk,
  • drżenie lub drętwienie kończyn,
  • zimne poty,
  • rozszerzenie źrenic,
  • zaburzenia widzenia,
  • tachykardia.

Jakie są skutki hipoglikemii?

  • zaburzenia funkcji poznawczych,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • stan zapalny w organizmie,
  • rozwój chorób sercowo-naczyniowych,
  • długofalowo może pojawić się problem z otyłością.

Jak można zdiagnozować hipoglikemię reaktywną?

Najprostszym sposobem jest wykonanie tzw. testu obciążenia glukozą (OGTT). Badanie polega na podaniu roztworu 75g czystej glukozy i zbadaniu  poziomu cukru na czczo,  po 1h i 2h od spożycia płynu, choć warto diagnostykę pogłębić i wykonać pomiary jeszcze po 3h i 4h. Warto także zbadać jednocześnie poziom insuliny.

Jak powinna wyglądać dieta w hipoglikemii reaktywnej?

  • zaleca się dietę o niskim indeksie glikemicznym, ale komponując posiłki przede wszystkim należy skupić na ich niskim ładunku glikemicznym,
  • posiłki należy spożywać regularnie w równych odstępach czasu, co zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko występowania hipoglikemii,
  • ilość posiłków należy dostosować indywidualnie do stylu życia pacjenta,
  • należy wyeliminować z diety słodycze, słodkie i kolorowe napoje, pieczywo cukiernicze, słodkie jogurty i alkohol,
  • posiłki powinny być bogate w pełnowartościowe białko (chude mięso, ryby, jaja, chudy nabiał, nasion roślin strączkowych),
  • w diecie muszą się znaleźć zdrowe tłuszcze (oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, awokado),
  • dieta powinna opierać się na węglowodanach złożonych o indeksie niższym lub równym 55 (pełnoziarniste produkty zbożowe, ciemne makarony, brązowy lub dziki ryż, gruboziarniste kasze),
  • jadłospis musi być bogaty w świeże i sezonowe warzywa, które są cennym źródłem błonnika pokarmowego oraz niskocukrowe owoce, np. borówki, maliny,
  • wskazanymi technikami kulinarnymi są: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii lub rękawie termicznym,
  • istotna jest dbałość o nawadnianie,
  • tak jak w przypadku każdej dietoterapii, należy również zadbać o aktywność fizyczną i prawidłowy sen.

Przykładowe posiłki z bloga

Dieta dla pacjenta z hipoglikemią reaktywną musi być dopasowana indywidualnie do preferencji, stylu życia i możliwych innych jednostek chorobowych. Niemniej jednak obowiązuje zasada, aby posiłki były z niskim ładunkiem glikemicznym, zatem poniżej przykładowe propozycje z mojego bloga:

Podsumowując

Osoby z hipoglikemią reaktywną muszą zadbać o prawidłową dietę, aby zapobiec epizodom spadku cukru i tym samym nie narazić się na poważne skutki zdrowotne. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie hipoglikemię ale nie bardzo wiesz, jak ułożyć odpowiednią dietę, to serdecznie zapraszam Cię do współpracy indywidualnej. Zerknij do mojej oferty.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij