Awokado uwielbiam w każdej postaci i często gości ono w mojej kuchni. Was także namawiam do włączenia tego owocu do swojego jadłospisu bo jest to prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów. Więcej na temat awokado i jego właściwości pisałam tutaj. Dziś mam dla Was propozycję na orzeźwiający koktajl z awokado i cytryną. Przygotujecie go błyskawicznie. Sprawdzi się jako dodatek do śniadania albo jako przekąska w ciągu dnia. Idealny dla fanów kwaśnego smaku 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 awokado,
- 2 średnie dojrzałe banany,
- 1 cytryna,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania
Najpierw wyciśnij sok z cytryny.
Następnie zblenduj ze sobą wszystkie składniki na gładki koktajl.
W zależności od preferencji dodaj więcej lub mniej wody.
Gotowy koktajl można wypić od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego! 🙂
Specjalnie na Waszą prośbę dodaję teraz także wartości odżywcze proponowanych posiłków, które możecie sprawdzić pod przepisem. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to dopasowanie dań do swoich jadłospisów 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 230 kcal
Białko: 3,1g
Węglowodany: 37,1g
Tłuszcz: 10,7g
Błonnik pokarmowy: 8,9g
Ładunek glikemiczny: 18,1
Spróbuj także:
- orzechowy deser z awokado,
- czekoladowy budyń z awokado,
- sałatka z awokado i kurczakiem,
- sałatka z mango, awokado i fetą,
- pasta jajeczna z awokado.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂