Dziś mam dla Was przepis na coś pysznego, prostego i rozgrzewającego. Zupa kalafiorowa na wędzonym boczku to smak, który pamiętam jeszcze z kuchni mojej babci. Wyszła mi wspaniale! Zupy to idealne posiłki w sezonie jesień-zima. Rozgrzewają, nawadniają i odżywiają nasz organizm. Pewnie za chwilę dostanie mi się za wykorzystanie wędzonego boczku, ale właśnie to on nadał zupce świetnego smaku! Poza tym uważam, że na dietę trzeba spojrzeć całościowo, a nie tylko na jej poszczególne elementy, zatem w moim jadłospisie jak widać znalazło się miejsce także na boczek. Jeśli w Twoim także, to serdecznie zapraszam Cię do przepisu na pyszną zupkę 🙂
Składniki (6 porcji):
- 125g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
- mała główka kalafiora, około 500g (można użyć mrożonego),
- 1/2 cebulki,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- około 1,5l wywaru warzywnego (ja używam po prostu gorącej wody i suszonych warzyw),
- szczypta majeranku, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj drobno cebulkę, a następnie zeszklij ją w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Później dodaj pokrojony w kostkę boczek i całość przesmaż. Dodaj także obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Całość zalej wywarem, dopraw do smaku. Gotuj zupę przez około 20 minut.
JEDNA PORCJA TO:
około 175 kcal
Białko: 6,1 g
Węglowodany: 17,7 g
Tłuszcz: 9,6 g
Błonnik pokarmowy: 3,3 g
Ładunek glikemiczny: 6,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂