Zupa kalafiorowa na wędzonym boczku. Ekspresowa, rozgrzewająca i pyszna :)

190

Dziś mam dla Was przepis na coś pysznego, prostego i rozgrzewającego. Zupa kalafiorowa na wędzonym boczku to smak, który pamiętam jeszcze z kuchni mojej babci. Wyszła mi wspaniale! Zupy to idealne posiłki w sezonie jesień-zima. Rozgrzewają, nawadniają i odżywiają nasz organizm. Pewnie za chwilę dostanie mi się za wykorzystanie wędzonego boczku, ale właśnie to on nadał zupce świetnego smaku! Poza tym uważam, że na dietę trzeba spojrzeć całościowo, a nie tylko na jej poszczególne elementy, zatem w moim jadłospisie jak widać znalazło się miejsce także na boczek. Jeśli w Twoim także, to serdecznie zapraszam Cię do przepisu na pyszną zupkę 🙂

Zupa kalafiorowa na wędzonym boczku
Pyszny i ekspresowy obiad! 🙂

Składniki (6 porcji):

  • 125g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • mała główka kalafiora, około 500g (można użyć mrożonego),
  • 1/2 cebulki,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • około 1,5l wywaru warzywnego (ja używam po prostu gorącej wody i suszonych warzyw),
  • szczypta majeranku, soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw posiekaj drobno cebulkę, a następnie zeszklij ją w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Później dodaj pokrojony w kostkę boczek i całość przesmaż. Dodaj także obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Całość zalej wywarem, dopraw do smaku. Gotuj zupę przez około 20 minut.

JEDNA PORCJA TO:
około 175 kcal
Białko: 6,1 g
Węglowodany: 17,7 g
Tłuszcz: 9,6 g
Błonnik pokarmowy: 3,3 g
Ładunek glikemiczny: 6,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij